Kleurenblind

Trevor Noah heeft mij met zijn verhalen over zijn jeugd in Zuid-Afrika van begin tot eind weten te boeien. Hij is geboren toen in dat land nog de regels van de Apartheid golden. Zijn moeder is Xhosa en zijn vader een Zwitser. Daardoor was zijn geboorte in 1984 een misdaad, erger dan landverraad. Kleurenblind staat vol anekdotes over de uitdagingen van zijn leven.

trevor-noah-kleurenblindElk hoofdstuk begint met een historisch of een moreel perspectief. Daarbij valt gelijk op dat je het verhaal nu van een andere kant hoort. De uitwerking die apartheid heeft, is niet verdwenen nadat er een einde kwam aan het regime. Opgroeiend in het nieuwe Zuid-Afrika ontdekt Trevor dat hij toch steeds moet kiezen waar hij bij wil horen. Dit zorgt voor een boek met veel insight informatie.Trevor laat duidelijk zien hoe de keuze van zijn moeder hem kansen geeft, maar ook hoe de taal van een ander hem tot een kameleon maakt, die overal lijkt te kunnen overleven.

“Nee niet mijn kleur veranderde, maar ik kon je perceptie over mijn huidskleur veranderen sprak je mij aan in Zoeloe, dan antwoorde ik in Zoeloe. Sprak je mij aan in het Tswana, dan antwoorde ik in het Tswana. Misschien dat ik er niet uitzag zoals jij, maar omdat ik sprak zoals jij, was ik zoals jij.”

Sprankelend, met een vleugje humor en regelmatig raakt hij mij direct in het hart met zijn levenservaringen en zijn onvoorwaardelijke liefde voor zijn eigenwijze en gelovige moeder. De bijzonder moeder-zoon relatie spat bijna van elke bladzijde.

Trevor Noah heeft een mening en zijn verhalen overtuigen van het punt dat hij wil maken. Bijvoorbeeld als hij vertelt over zijn ervaringen als discjockey terwijl de danser van zijn show Hilter heet. En passant wordt even uitgelegd waarom Afrikaanse kinderen ook een westerse naam hebben. Natuurlijk kun je op je vingers nagaan dat dit verkeerd gaat af te lopen, maar niet voordat hij ons heeft wakker geschud met drama’s die minstens net zo erg zijn, maar waarvan de geschiedenis niet wordt onderwezen.

Zonder het woord ubuntu te gebruiken, laten de verhalen vooral die van de ‘hood’, de tijd dat Trevor zijn dagen slijt in het township Alexandria, zien hoe dit in de praktijk in elkaar steekt. Het hoofdstuk heet overigens de kaaskoppen, maar dat betekent dus iets anders dan wij denken.

Kleurenblind geeft je te denken over liefde, gelijke kansen en gerechtigheid. Beslist een mustread voor mensen die meer willen weten over het Zuid- Afrika van nu of gewoon nieuwsgierig zijn naar de man achter de succesvolle presentator van The Daily show.

Mijn waardering: *****

Kleurenblind – Trevor Noah | Bruna uitgevers (2017) 320 blz.

Disclaimer: direct gekocht nadat het boek verscheen.