2 Boekenweekgeschenken

In de boekenweek die nog duurt tot zondag 2 april, krijg je van de boekverkoper een cadeautje als je voor ten minste € 12,50 aan boeken koopt. Er zijn twee totaal verschillende boekjes die je zou kunnen krijgen. De meeste kans heb je om Makkelijk leven te scoren van Herman Koch. In de christelijke boekhandel delen ze een alternatief actieboek uit: Afspraak in Portugal van Corien Oranje. In sommige boekhandels kun je kiezen, want daar liggen ze allebei klaar bij de kassa. Ik las ze allebei, vandaar deze dubbelrecensie.

Afspraak in Portugal – Corien Oranje

Ik heb een ongemakkelijk gevoel bij het actieboek van de week van het christelijk boek in 2017. Het is een debuut van Corien Oranje, die toch beslist een veelschrijver is, vooral van kinderboeken en een aantal themaboeken voor volwassen. Dit is haar eerste novelle voor volwassenen. Dat het een christelijk boek is, daar kan geen misverstand over bestaan. Het begint met een aantal regels uit Psalm 139 (als motto). Voor veel christenen een geliefde, vertrouwde psalm. Zou ik nog verrast kunnen worden? Vervolgens begint het verhaal met een autorit, waar een vader zijn dochter niet al te vriendelijk verkeersinstructies geeft. Aii, natuurlijk aardse vaders zijn niet volmaakt. Maar ik vind het toch wel bizar hoor om later te lezen dat Hij haar afsnauwt met mens. Het mogen duidelijk zijn; die relatie staat onder spanning. Geen wonder ook, zijn vrouw, haar moeder is net overleden en het is al snel duidelijk dat ze elkaar niet kunnen troosten in dat verdriet. Tijdens de autorit die Jennifer en haar vader maken in een VWbusje (ach hoe origineel in 2014 stond zo’n roadtrip ook al in christelijk actieboek) naar Portugal, vertellen ze beiden met hun herinneringen het verhaal. Juist door het voortdurend switchen van perspectief wordt al vrij gauw duidelijk wat er echt op het spel staat. Dat is best heftig maar het lukt Corien Oranje niet om mij te overtuigen dat hier iets nieuws is toegevoegd aan de christelijke lectuur.

Makkelijk leven – Herman Koch

Nee, dan Makkelijk leven van Herman Koch. Ik wilde er voor bedanken toen ik afgelopen zaterdag Rode papaver kocht in Veenendaal tijdens de Christelijk Literair Overleg. “Wij kunnen het zonder gêne meegeven hoor!” zei de boekverkoper. O, ja? Kijk dat maakt mij nieuwsgierig. Van Herman Koch heb ik alleen Het Diner gelezen, dus een echte Koch kenner ben ik niet, maar mijn twijfel voor Koch was toch vooral gebaseerd op het smakeloze einde van die roman.

Makkelijk leven wat is dat eigenlijk? Het is in elk geval de titel van een zelfhulpboek waar de hoofdpersoon Tom Sanders zijn grootste succes aan heeft te danken. Deze schrijver vertelt ons zijn verhaal. Natuurlijk ben ik alert. Je weet dat er bij Herman Koch een addertje onder het gras ligt, maar die Tom kan praten als Brugman. Heel gemakkelijk rijgen de zinnen zich tot een verhaal over zijn succes, zijn gezin, het feestje van zijn vrouw, waar opeens die schoondochter verschijnt, die ze liever niet zien komen;  het dominosteentje waardoor alles in gang wordt gezet. Na 10 bladzijden zegt Tom: “En dan tot slot nog iets: dit is niet zo’n boek waarin iemand die zelfhulpboeken schrijft zijn eigen leven niet op orde heeft.” Nee natuurlijk niet, de satire druipt er van af.

Dat maakt de zinnen extra beladen. Normaal doen of dichtbij jezelf blijven,  zijn opeens opgebruikte woorden of afgelebberde uitdrukkingen geworden. Kwetsbaar is een vies woord. De uitwerking van een makkelijk leven,  een filosofie als je dat zo mag zeggen, die Tom Sanders in praktijk brengt in de dagen na het feest is ontnuchterend.  De theorie past op een half A4tje en staat op de laatste pagina. Zij houdt ons een spiegel voor. Waar zijn we eigenlijk mee bezig?

Ik voel wel degelijk gêne bij het boekenweekgeschenk van Herman Koch. Er is één vloek, die vrome christenen zouden weg willen bliepen, maar juist het feit dat wij ons allemaal wel schuldig maken aan die punten die een makkelijk leven behelzen, zorgt voor een ongemakkelijk gevoel tijdens het lezen van dit boekje. Maar is dat niet de functie van literatuur?

Voor welk boekenweekgeschenk ga jij?

Afspraak in Portugal – Corien Oranje | Uitgeverij Jongbloed (2017) 110 blz.

Makkelijk leven – Herman Koch | Ambo Anthos (2017) 94blz.

Disclaimer: Afspraak in Portugal is het actieboek dat je ontvangt in de week van het christelijke boek en krijg je cadeau in de christelijke boekhandel bij aankoop van een boek van €12,50 of meer. Actieperiode loopt tot zaterdag 1 april 2017. Makkelijk leven is boekenweekgeschenk in de overige boekhandels, de boekenweek loopt tot zondag 2 april 2017

2 gedachten over “2 Boekenweekgeschenken”

  1. Ik vond het boekje van Corien Oranje wel erg geslaagd. Koch laat ik vooralsnog aan me voorbijgaan, maar ik heb het nu wel in huis, omdat ik een boek kocht… Mijn man gaat het eerst lezen. Ben benieuwd.

  2. Mijn voorkeur gaat uit naar Herman Koch, hij schrijft altijd pakkend.

Reacties zijn gesloten.