Opnieuw Lentezoet

Tirza van Schie heeft haar tweede bundel Lentezoet (bekend van de gelijknamige site),  met klankrijm gedichten van een liefdevolle, oplettende moeder. Over haar eerste boek Versjes van een moeder schreef ik “haar versjes prikkelen om met aandacht in het leven te staan”.  

Tijdens de vakantie kreeg ik een berichtje van Tirza dat zij mij haar nieuwe bundel wilde opsturen. Lentezoet ervaar ik echt als een cadeautje.  Het is stevig boek met prachtige vormgeving door toepasselijke foto’s of mooie grafische opmaak, bij de versjes. De uitstraling is mooier dan bij het eerste boek, dus complimenten ook voor  vormgever Saskia van Damme. Het lettertype heeft meer contrast en de versjes staan allemaal op één pagina.

Opnieuw heeft Tirza alle fases van het leven en opvoeden van kinderen in haar bundel meegenomen. Op de voorkant een vrolijke foto van de kinderen die klaar staan om een feestje te vieren, maar het is niet alleen rozegeur en maneschijn.  Dat blijkt uit de vijf  hoofdstukken wolk, rijtjes, muurtjes, schaduw, en toetje. De versjes tonen weer die verwondering over het gewone, de alledaagse liefde en de zorgen die ouders met kinderen verbindt. Met goed gekozen woorden en een paar zinnen kan Tirza een emotie vangen die elke ouder vroeg of laat herkent. Of zij zorgt met haar gedichtjes dat wij ons ook bewust worden van de emoties in een andere gezinssituaties.

Als je Lentezoet volgt op facebook of andere sociaal media, dan heb je vast al een aantal van die versjes gezien. Ze worden door ouders regelmatig gedeeld. Favorieten die ik in de vorige bundel miste, staan er nu wel in en hebben als titel meegekregen  Minecraft en Mantel.

(De afbeeldingen zijn van de facebookpagina Lentezoet, in het boek is de vormgeving anders.)

Die herkenning of klik is wel essentieel om een versje te kunnen waarderen. Lang niet alles raakt mij deze keer. Dit komt omdat de stijl niet meer verrast.  De columns aan het begin van elk hoofdstuk doen dat wel.  Lichtvoetig met een sprankje humor zeggen ze veel over wat belangrijk is in een gezin.  De stukjes zijn kernachtiger dan in de eerste bundel. Tirza is wat dat betreft gegroeid als columnschrijfster. Ik had best meer van zulke verhaaltjes in haar boek willen lezen. Hoewel de columns nieuw voor mij zijn, stonden ze eerder al in het Kiind Magazine. Zo is Lentezoet vooral een verzameling van wat eerder is verschenen, maar ondanks dat inspirerend. Bijvoorbeeld om met het moois iets persoonlijks te maken, door bij een gedicht een foto van je eigen kinderen te zoeken.  Kijk bij Lentezoet voor meer ideeën.

Mijn waardering: ****

Lentezoet: Tirza van Schie | Uitgever Fraai 126 blz. full color/hardcover,  € 14,99

Disclaimer: ontvangen van de schrijfster