Waarom lees ik adoptieboeken?

Je bent wat je leest is of laat mij jouw boekenkast zien en ik vertel je wie je bent. Het zijn bekende uitdrukkingen. Gisteren tijdens een feestje ging het gesprek tussen mij en vriendinnen over boeken en vertelde ik wat ik onlangs gelezen had en deed ik een opvallende ontdekking.

Anders mooi is geschreven door Marlies Kieft, zij is de moeder van Pippa en haar dochter heeft onder andere het syndroom van Down. Toen ik het boek uit had, deelde ik mijn leeservaring met mijn nicht. Zij weet ondertussen ook wat Down is, maar kiest om nog geen boeken over dit onderwerp te lezen omdat ze het aan de hand van het leven van haar kind zelf wil ontdekken. Ik vind dat wijs en ik ben ervan overtuigd dat zij en haar man het kunnen!

Oker is een intiem ervaringsverhaal van Robin Elias, een schrijversechtpaar dat vertelt over de verwerking van de dood van hun dochtertje door middel van een roadtrip in de Verenigde Staten. Dat boek vond ik zo heftig dat ik het mijn vriendin, die dit heeft meegemaakt niet eens kan aanraden. Waarop zij zei: “Maar ik lees nooit ervaringsverhalen!” Ik moest bekennen dat ik echt werkelijk alles lees wat over adoptie gaat. Wat zegt dat over mij? Ze dacht dat ik van die boeken wil leren. Ongetwijfeld, maar waarom is mijn moederschap schijnbaar zoveel onzekerder dat ik leesvoer nodig heb? Waarom moet ik leren van de ervaringen van andere adoptieouders of geadopteerden? Natuurlijk vind ik het ook makkelijk om boeken te lezen en te beoordelen, die herkenning geven.  De raakvlakken zorgen ervoor dat ik deze boeken vaak zo uit heb.

Maar ik was ook jaloers. Ik wil de adoptieboeken voortaan laten staan! Tenslotte is dat wat ik zo mooi vind in de film Good Will Hunting, de vijverscene‘Your move chief’  waarin Robin Williams als coach Sean Maguire, mij de spiegel voor houdt:   Voor iemand die nogal graag leest, is het belangrijk te luisteren naar het verhaal van de mensen dichtbij. Ik kan daar meer van leren.

Zeg eens eerlijk, waarom lees jij adoptieboeken en wat zegt het over jou?

PS Op de blogfoto staan de adoptieboeken, die ik in de boekenkast heb staan. Wat dat betreft heb ik weinig parels die ik echt het bewaren waard vind. De meeste adoptieboeken heb ik geleend of al door gegeven in de Proteaminibieb.

 

3 gedachten over “Waarom lees ik adoptieboeken?”

 1. Je zet mij aan het denken Antoinette! Ik lees dan wel geen boeken over adoptie maar verslind momenteel alles wat over Nederlands Indië gaat, fictie en non fictie maar ik kan het niet uitleggen, geen idee waar deze ‘honger’ vandaan komt? De behoefte was er al langer, het daadwerkelijke lezen begon dit jaar pas, maar de reden is een raadsel voor mijzelf?

  Terug naar jouw adoptieboeken, is het niet simpelweg herkenning en erkenning, je kunt er iets uit halen en niet als ik of zij doen het wel of niet goed?

  1. Het zou toch wat zijn als jij onverwacht Indische roots zou hebben?
   Tuurlijk heeft herkenning er aan bij gedragen dat ik deze boeken graag las. Bovendien had ik door de lange wachten, gewoon tijd om te lezen ipv een kind om voor te zorgen. Ik vind het alleen jammer en dan spreek ik voor mijzelf dat dit ouderschap mij minder zelfverzekerd maakt en ik idd bevestiging kan zoeken in boeken.

   1. Helaas niet, aan de ene kant stroomt alleen maar Hollands bloed en aan de andere kant Belgisch 😉
    Ik ga niet doorzagen maar ik heb juist diepe bewondering voor jou, niet iedereen adopteert een kind, en de weg er naar toe is hobbelig en jij hebt deze keuze wel gemaakt en doorstaan. En als ik om mij heen kijk (ik ben zelf geen moeder) zie ik elke ouder worstelen, weinig ouders blaken van zelfvertrouwen als het om hun kind gaat.

Reacties zijn gesloten.