De geschiedenis van de bijen

Omdat ik deze zomer naar Noorwegen ben geweest, heb ik mij verdiept in Noorse literatuur. Nou ja een voorzichtige kennismaking. Eerder las ik Zomerhuis van Vigdis Hjorth en mijn tweede boek van een Noorse schrijfster was De geschiedenis van de bijen van Maja Lunde.  Dit is wat mij betreft een mustread. Pas door het lezen van dit boek is tot mij door gedrongen hoe belangrijk bijen zijn en dat terwijl ik ondertussen kon genieten van een goed verhaal.

De geschiedenis van de bijenDeze roman heeft drie verhaallijnen waarbij de hoofdpersonen de lezer meenemen hun wereld in. Het zijn William, een depressieve bioloog leeft in het Engeland van 1852. George, een Amerikaanse imker in 2007 en Tao, een zorgzame moeder, die leeft in het China van 2098. Haar eindeloze werk bestaat uit het kunstmatig bestuiven van perenbloesem, omdat de bijen zijn verdwenen. Met haar verhaal begint het boek. Schrijfster Maja Lunde schets een wereld die drastisch is veranderd na de verdwijnziekte. Alleen voedsel produceren om te kunnen leven is van belang en alle andere innovatie lijkt te hebben stil gestaan. Deze verhaallijnen lijken door de tijdsverschillen niet bij elkaar te komen. In alle verhalen staat het gezinsleven centraal. Die moeite in die de hoofdpersonen ervaren in hun gezin,  hebben allemaal wel iets wat bij mij als lezer blijft haken.

William beklaagt zich omdat zijn wetenschappelijke studie naar insecten in het water is gevallen doordat na de eerste zoon, zoveel dochters zijn geboren, die het huis nooit een moment rust gunnen. Hij ligt hele dagen in het bed weg te kwijnen. Wanneer hij éénmaal opstaat om toch voor de zoon een naam te willen maken door een nieuw systeem van bijenhouden, blijft het noodlot hem achtervolgen.

George en zijn vrouw hebben slechts één zoon Tom. George hoopt dat hij het bedrijf over wil nemen, maar Tom toont geen interesse. Hij krijgt een kans om door te studeren. Alle vader zoon momenten zijn gedoemd te mislukken. Totdat de bijen plotseling verdwijnen.

Voor Tao is het gezinsleven het minst vanzelfsprekend omdat zij hele dagen moet werken. Haar zoon is nog geen vier. Als hij niet uitblinkt op school, zal hij ook in de bomen moeten gaan werken. Tao probeert hem in de weinige uurtjes die zij heeft bijles te geven. Maar dan gebeurt er een ongeluk en trekt de overheid een schimmig gordijn op. Voor Tao begint een zoektocht naar wat haar zoontje is overgekomen.

William, George en Tao vertellen afwisselend wat hun overkomt en Maja Lunde verstaat de kunst om zeker de gedachten een typisch 19e eeuws en 21ste eeuws jasje mee te geven. Ze krijgen daardoor een duidelijk verschillende stem. Ze worden overigens niet afgewisseld in vast ritme. Subtiel in de hoofdstukken wordt kennis over de bijen gedeeld en daarmee heb je de geschiedenis van de bijen. Het is ongelofelijk fascinerend hoe belangrijk deze wezens voor ons bestaan zijn. Hoe verschillend hun levensvorm is ten opzichte van de mens of zijn er toch overeenkomsten? Dat maakt dit boek een literair puzzelstukje om van te smullen.

Mijn waardering *****

De geschiedenis van de bijen – Maja Lunde (2016) |De Bezige Bij 384 blz.

Disclaimer: geleend van de bibliotheek

3 gedachten over “De geschiedenis van de bijen”

  1. Toe maar, vijf sterren! Begrijp ik het goed dat de drie verhaallijnen elkaar afwisselen, maar niet echt bij elkaar komen? Of is het de grote uitdaging van dit boek om te ontdekken wat ze bindt, zoals jij ook probeert te doen. Wist je trouwens dat het kunstmatig bevruchten van bomen nu al gebeurt… en ondertussen sterven veel bijenvolken aan ‘mysterieuze’ ziektes 😦

    1. Lange tijd dacht ik dat de verbinding er boven zou ‘zweven’. Maar die linkjes worden aan het eind wel degelijk gelegd.
      Na het lezen van dit boek heb ik nog wat filmpjes gekeken over oa die verdwijnziekte en ontdekt dat het idd ook nu al gebeurd; handmatig bestuiven en dat het een mysterieuze combi van factoren is. Die vijf sterren zit voor mij deels in de leeservaring, meegenomen worden naar een wereld die je nog niet kent, maar belangrijk is om kennis van te nemen en de literaire spiegel die het bijenvolk ons voorhoudt.

Reacties zijn gesloten.