Mijn leesweek #1842

Om ervoor te zorgen dat ik blijf bloggen, ook zonder (hele lange) recensies, praat ik jullie voortaan bij in mijn leesweek. Want soms lukt het niet om een recensie te schrijven, zelfs al heb ik een leuk boek gelezen. Deze week deed ik het op een aantal gebieden rustig aan, maar lezen & boeken ontdekken kan nog altijd.

9789025443535-hier-wonen-ook-mensen-m-lq-fDe verhalenbundel Hier wonen ook mensen van Rob van Essen heb ik nu uit. Wat een bijzondere ervaring om 15 bijna verschillende verhalen te lezen (ook qua lengte) en uiteindelijk te merken dat de schrijver in alle verhalen speelt met de werkelijkheid. Dat is logisch, het is natuurlijk fictief -> verzonnen. Maar de beginsituaties lijken zo uit het leven gegrepen van gewone mensen. Al lezend kom ik in een soort asburde droom. De schrijver speelt met met de lezer, vooral als hij in de ik vorm vertelt over herinneringen van vroeger, een voorval met Oom Evert, een vakantie naar Portugal of de kennismaking met een jeugdvriend Scorpio. Tussen de regels door zegt de ik verteller, ‘dat had ik toen nog niet kunnen weten’ of ‘dat heb ik er vast later bij verzonnen’. Het is maar de vraag of de ik-verteller in alle verhalen dezelfde persoon is, maar door de stijl ben je geneigd te denken dat het zo is en wordt je op het verkeerde been gezet. Wat ben ik aan het lezen, vraag ik mij regelmatig af . Hoe kan dit een goed verhaal worden?  Ik denk dat ik met deze bundel een redelijk kennis heb gemaakt met de typische Rob van Essen stijl. In zijn nieuwe roman De goede zoon, begint hij als ik verteller op dezelfde manier een monoloog. Helaas las ik in die tirade twee keer Jezus als vloekwoord en dat zorgde ervoor dat ik de roman gelijk aan de kant heb gelegd.

9789023953234_1471_frontDeze week ben ik begonnen in Zoete Zee van Arie Kok. Hij heeft net als Rob van Essen een lied van Nick Cage in zijn roman opgenomen. Ik kende deze singer-songwriter nog niet, maar schijnbaar doet hij iets met zijn teksten wat romanfiguren nodig hebben. Mensen los van de kerk en toch blijven zoeken naar de zin van het leven. Over Zoete Zee heb ik gehoord in twee verschillende podcasts namelijk De eerste zin en een interview van Elsbeth Gruteke met de schrijver Arie Kok. Hierdoor dacht ik laat ik Zoete Zee een kans geven, een ode aan hoe het leven is veranderd in de dorpen nadat de Zuiderzee is afgesloten. Dit in het verhaal van Izak, die zijn moeder naar een verzorgingshuis brengt en daardoor geconfronteerd wordt met trauma van vroeger, een ongeluk in de visserij, wat zijn leven heeft bepaald. Ik heb altijd een beetje moeite om in het begin met stijl van Arie Kok. Ik voel de drang van een verhaal wat verteld mag worden, maar de scenes en de romanfiguren komen als het ware nog niet los van het papier. Ik ben nu halverwege. Later hoor je hier meer over. Dit boek past bij het thema “Het nagelaten geloof” van de literatuurdag die het CLO (Christelijke Literair Overleg) op zaterdag 17 november organiseert.

Nieuwe boeken ontdekt

Huwelijksverhalen - Mensje van KeulenAfgelopen zaterdag hoorde ik in Taalstaat een interview met Mensje van Keulen. Al haar verhalen over het huwelijk zijn opnieuw gebundeld in Huwelijksverhalen. Ze las er kort stukje eruit voor en het maakte mij wel nieuwsgierig naar de rest. Vooral omdat Frits Spits zei dat het zo gruwelijk afliep. “Ja maar er gaat niemand dood” zei Mensje van Keulen.

Van de digitale versie heb ik al een paar verhalen kunnen lezen. Omdat het een bundel is van heel haar schrijversbestaan ook met haar debuut Bleekers zomer uit 1972,  komen er ook oude verhalen in voor. Een soort terug in de tijd ervaring.

9789025906603-gevangen-in-zwart-wit-denken-l-lq-f

Opnieuw hoorde ik van de week Babah Tarawally op de radio. Hij is gevlucht in Sierra Leone en woont al jaren in Nederland. Zijn kijk op onze samenleving is een aanwinst voor ons.  Eerder las ik een interview van hem in Trouw. Zijn nieuwste boek Gevangen in zwart wit denken wil ik heel graag lezen. Zijn eerste pagina’s smaken in elk geval naar meer.

 

 

Kortom dit zijn mijn ervaringen van week 42 in 2018. Welke boeken heb jij ontdekt en op je leeslijst gezet?

Eén gedachte over “Mijn leesweek #1842”

  1. Bedankt voor je wekelijkse leesupdate….
    ik las “De acht bergen” van Paolo Cognetti. Aanrader! Veel wordt gezegd wat niet beschreven is en dat is knap!

Reacties zijn gesloten.