Brood, Zout, Wijn – verhalen

Brood, zout en wijn  van Vonne van der Meer, die genomineerd is voor de CLO juryprijs 2018. Dit voorjaar las ik deze verhalenbundel en toen schreef ik deze recensie voor Boekenmening. Er zijn zes wat kortere rondom het middelste Maagdenroof, dat met 73 bladzijden eigenlijk meer een novelle is.

9789025450700-brood-zout-wijn-m-lq-fDe eerste drie verhalen hebben spelen zich af tegen de achtergrond van een verhuizing waarbij twee keer een vrouw op leeftijd de hoofdrol speelt, één keer draait het om de makelaar. Personen komen in de laatste drie verhalen weer terug. Vonne van der Meer kan zo goed schrijven, dat je wordt meegenomen naar een werkelijkheid, die je zelf niet één twee drie zou verzinnen. Steeds zoekt ze  de rand op van wat eigenlijk net niet kan. Of het nu gaat om een beeldje van een kerststal opgraven in de tuin van je vorige huis, of nog een keer dromen in het bed van je oude huis, of niet meer uit het mooie fluwelen jurkje komen in een paskamer en hem daarom gelijk kopen.  Bij  alle verhalen nadert zij  prikkelend een grens van tomeloze fantasie waarbij ik als lezer steeds mijzelf afvraag, ga ik nog met je mee?

Ik had dat het sterkste met Maagdenroof, waarin een jonge journaliste een dame op leeftijd interviewt over de stichting Hands Off, die zich richt op onderzoek en bijscholing rond misbruik. Dit verhaal is zo magistraal in elkaar gezet. De eerste scene is een test van een recorder, die later flarden van het interview laat horen. Maar wanneer je alleen de stemmen hoort, mis je een stuk van de interpretatie, die mensen gebruiken wanneer ze non-verbaal communiceren. Juist dat kan Vonne van de Meer als geen ander laten zien. Tijdens het interview en ook later in de nacht wanneer de journaliste blijft slapen omdat ze de trein niet meer kan halen. Ik voel als lezer, dat Vonne van de Meer iets  gaat vertellen wat ik helemaal niet wil lezen. Daar wil ik geen getuige van zijn. Het was zo sterk, dat ik het verhaal meerdere keren weg gelegd heb. Pas toen ik het einde per ongeluk zag, omdat ik verder ging met het volgende verhaal, wist ik dat het uit moest lezen. Op de literatuurdag van de CLO in 2016 heeft Vonne van der Meer vertelt hoe zij voorzichtig hier iets van haar geloof heeft verwerkt.

Brood Zout en Wijn is prikkelend en daardoor staan deze verhalen als een huis. Het is bijkans jammer dat zoiets als Maagdenroof zo gewaagd is, de en christelijke brancheorganisatie het niet zal aandurven om daar een actieboek van te maken tijdens de boekenweek, want dat kaliber had heef het zeker!

Brood, Zout, Wijn – Vonne van der Meer (2017) Uitgeverij Atlas Contact. 192 blz.

Disclaimer: geleend van de bibliotheek