Mijn leesweek #1844

Om ervoor te zorgen dat ik blijf bloggen, ook zonder (hele lange) recensies, praat ik jullie elke zaterdag bij in mijn leesweek. Over wat ik heb gelezen en over de ontdekkingen, die ik  op mijn leeslijst heb gezet. 

Vorige week gaf ik aan dat ik zou beginnen in Wormen en engelen van Maarten van der Graaff. Hij is één van de sprekers over een Nagelaten geloof  op de Literatuurdag van het CLO (Christelijk Literair Overleg) zaterdag 17 november in Gouda. Zijn debuut staat in het rijtje genomineerden voor de CLO juryprijs 2018,  die op de dag uitgereikt wordt.

Op de shortlist voor 2018 staan de volgende titels:

  • Els Florijn: Rode papaver, Mozaïek
  • Maarten van der Graaff: Wormen en engelen, Atlas Contact
  • Liesbeth Labeur: Een lamp voor mijn voet, Cossee/Mozaïek
  • Johan Lock: De erfenis van Adriaan, Ambo Anthos
  • Vonne van der Meer: Brood, zout, wijn, Atlas Contact

Zoals je ziet, heb ik al 3 titels gelezen. Rode papaver heeft op mij weinig indruk gemaakt. In elk geval niet genoeg om een recensie te schrijven. De erfenis van Adriaan en Brood, zout, wijn, heb ik wel gelezen. Allebei de boeken heb ik een moment aan de kant gelegd, omdat ik ze zo beklemmend goed vond en mijzelf afvroeg of ik dit wel wilde lezen. Een lamp voor mij voet van Liesbeth Labeur heb ik gelijk gereserveerd in de bibliotheek en kon ik afgelopen dinsdag ophalen. Eenmaal in mijn handen, heb ik Wormen en engelen laten liggen. De tekeningen in het blauwe boek, de woord art van de inhoud, fragmenten uit de psalmen of uitdrukkingen van de Tale Kanaäns, het zorgde ervoor dat ik dit verhaal van Neeltje een meisje uit een orthodox christelijk gezin in Zeeland, bijna in één ruk heb uitgelezen. Ik laat mijn commentaar nog even bezinken en kom er op terug.

Boek per week -> richting het einde van het jaar.

Sinds vorige week ligt er een stapel van 9 boeken op mijn bureau. Met mijn gemiddelde van een boek per week, zal het nu toch ongeveer vast liggen wat ik zal lezen de rest van 2018. Met zo’n nieuwe binnenkomer deze week, zal het je niet verbazen, dat er toch wat veranderd is. Ik ga dit de komende weken volgen, om te kijken wat er gebeurt met de vergeten boeken die ik heb klaargelegd. Halen ze het om gelezen te worden of verdwijnen ze in het volgende jaar?

Nieuw op mijn boekenlijst

deparadoxvangelukNaar aanleiding van een recensie in Trouw afgelopen zaterdag is De paradox van geluk van Aminatta Forna op mijn verlanglijst gekomen. De combinatie van een toevallige ontmoeting van vreemden, een Ghanese traumapsychiater en Jean, een Amerikaanse die stadsvossen bestudeert in London en deze conclussie in de recensie maken mij nieuwsgierig naar deze roman:  “Atilla en Jean komen geleidelijk tot de conclusie dat tegenslag en trauma niet noodzakelijkerwijs tot onherstelbare schade leiden. In lijn met de wetten van de evolutie wordt de soort onder druk eerder sterker dan zwakker.”

De kunst van het verliezenEen ander boek kwam voorbij op twitter. De cover met de titel ‘De kunst van het verliezen’ had al genoeg aantrekkingskracht voor mij op dit moment. Ik heb nauwelijks de link bekeken die erachter ligt (maar jij kunt het doen, bevat een leesfragment) Het idee dat ik zo met een boek een hele nieuwe wereld zou kunnen ontdekken en tergelijkertijd die kunst van het verliezen zou kunnen leren, spreekt mij aan.

Dat was het weer wat betreft mijn leesweek.

Hoeveel boeken wil jij nog lezen in 2018?