Mijn leesweek #1845

Elke zaterdag praat ik jullie bij over mijn leesweek. Wat ik heb gelezen en welke nieuwe boeken heb ik op mijn leeslijst gezet?

wormen-en-engelenIk ben ondertussen klaar met de CLO juryprijs 2018. Het Christelijk Literair Overleg heeft 5 titels gekozen, die in aanmerking zouden komen omdat ze het christelijke geloof op een positieve manier aandacht geven in hun werk en tegelijk literaire betekenis nastreven. Daar valt over te twisten. Afgelopen zondag heb ik Wormen en Engelen na 100 bladzijden aan de kant gelegd. Literair is het wel deze zoektocht van Bram Korteweg, die zijn christelijke opvoeding van het eiland Flakkee achter zich laat, als hij kunstgeschiedenis gaat studeren. Maar zijn vader laat zich dopen in het Haringvliet. Zijn studievriend wordt dominee in Middelharnis en dan is er nog Wilfried, zijn mentor in het theologisch gezelschap Uterque. Waarom geloven deze mensen wel? Bram probeert daar achter te komen, maar de stijl van het boek kan mij niet boeien. Er zit weinig chronologie in. De verhalen, boekbesprekingen, ervaringen met drugs e.d. leiden mij ontzettend af. Hoewel sommige overpeinzingen, zoals hoofdstuk 12 over mensen ontzettend raak zijn.  In alles voel ik dat Maarten van der Graaff  van een ander niveau is:

Wat had ik dan precies geloofd, als puber, als kind wilde ze weten. Mijn antwoorden klonken te makkelijk, aangelengd met chlichés over opgevoed worden met geloof, alsof het niet groter was geweest dan een aangeleerd kunstje. Ik had zeker geweten dat Jezus er altijd was, als een schaduw, als een nauweijk hoorbare zoemtoon of gewoon te midden van alles, in iedereen, als een kracht die tegelijkertijd uit elkaar trekt en samenperst. En hij was een zwaktebod aan een kruis, door apostelen en evangelisten onherkenbaar verminkte waarzinnige die in de woestijn in zichzelf had zitten praten, een politiek radicaal, die geldwisselaars uit de tempel ranselde en Romeinse overheersers onrustig maakte met triomftochten op ezels, zijn publieke maaltijden, een komisch geheim agent, naar de aarde gestuurd met een ongeloofelijke missie,om van God in een mens te veranderen en het menselijkste te doen wat er is, doodgaan. En dat alles tegelijk, zonder ooit een definitieve vorm aan te nemen, maar onmiskenbaar aanwezig, als een liedje dat al jaren in verschillende varianten in je hoofd zit.

blz. 66 uit Wormen en engelen

Of dit uiteindelijk uitpakt in positeve aandacht voor het christelijke geloof, kan ik niet beantwoorden, maar het heeft in elk geval niet de kracht om het boek alsnog op te pakken en uit te lezen, wat ik uiteindelijk bij De erfenis van Adriaan en Brood, zout, wijn wel heb gedaan.

9200000011870782

Het tweede boek wat ik van de week heb gelezen is Anna Boom van Judith Koelemeijer. Het is een samenleesproject met andere boekenbloggers en de recensie verschijnt op 21 november. Dit was een verademing om te lezen, in twee avonden uit. Heerlijk als een levensverhaal zich als een film voor je ogen afspeelt en je ondertussen het internet onder handbereik hebt om het en ander uit te zoeken.  

9200000061263344Nu ben ik bezig in Alles komt goed van Rob van Essen. Ik had gewoon behoefte aan zo’n titel, hoewel ik ondertussen uit de podcast van BoekenFM wel begrepen heb dat Rob van Essen een meester is in ironie. Een tijd geleden al heb ik het boek samen met de verhalenbundel geleend uit de bibliotheek. Toen ik twijfelde of ik hem terug wilde brengen, was het feit dat op de derde regel van de roman een binnenvaartschip komt aanvaren al genoeg om te weten dat ik deze wil lezen. Rob van Essen pakt een moment uit het leven gegrepen; een dochter als mantelzorger bij haar seniele vader aan de wandel, waarna het al gauw gekker wordt. Aan het eind van het eerste hoofdstuk zit ze vast op het politiebureau omdat ze haar vader nat heeft laten regenen. Haar man wordt gebeld om haar op te halen, terwijl zijn gedachten heel ergens anders zijn. Het lijkt mij genoeg om te vermoeden dat hier iets helemaal niet goed gaat komen. #wordtvervolgd.

Nieuw op mijn leeslijst deze week

Ook deze week is heb ik weer tientalle tips en boeken voorbij zien komen in  blogs, recensies in kranten, posts op instagram. Dit heb ik in mijn schrift gezet:

  • Foon – Marente de Moor, n.a.v een recensie van Tjerk de Reus (oké al wat langer geleden verschenen, maar ik ontdekte hem pas van de week)
  • Overal Vogelenzang – Evie Wyld, n.a.v een blog van Lalagè leest
  • De wonderlingen – Brian Selznick, nav een post van intstagram van Bea leest

Naar aanleiding van deze blogpost van Sandra heb ik Schrijven is scheuren gekocht. Tot zover mijn verantwoording van deze leesweek.