Wat heb ik met poëzie?

Boekblogger Sandra wil op haar blog meer aandacht voor poëzie en organiseert van 23 november tot 30 november een najaarspoëzieweek. Met dit initiatief wil ze laten zien dat het lezen van poëzie niet moeilijk of lastig is, maar juist leuk en boeiend. Ik  wil meedoen omdat ik de laatste tijd meer geraakt wordt door gedichten en de uitdaging aan ga om dit met jullie te delen, maar o ik vind het ook spannend, alsof praten over poëzie met de billen bloot is. Waarom hebben wij het eigenlijk nooit eerder over poëzie gehad? Tijd voor een nulmeting.

Ik doe niets met poëzie, behalve met sinterklaas een gedicht schrijven. Zo dacht ik erover, maar ongemerkt zit er in mijn leven meer poëzie en ik vermoed dat jij ook meer met deze woordkunst hebt, dan je realiseert. Het zijn vaak losse regels die we citeren, die uit een groter gedicht komen. ‘Een mens lijdt nog het meest, door het lijden dat hij vreest’ of in hier in Rotterdam ‘Alles van waarde is weerloos’. De taal van poëzie, is net als met citaten uit de literatuur deel van onze woordenschat.

Mijn liefde voor gedichten moet zijn begonnen met dichter Jan de Wit. Op de lagere school leerde ik gezang één uit het liedboek uit mijn hoofd. “God heeft het eerste woord, Hij heeft in den beginne, het licht doen overwinnen, Hij spreekt nog altijd voort.” Nu zal dit omdat het een lied is wel niet echt onder poëzie vallen, maar een begin van iets vaags formuleren heeft het wel: “Zijn woord is van het zijnde, oorsprong en doel en zin.”  Overigens toen ik onlangs in de bibliotheek was, zag ik dat zelfs psalm 23 en andere bijbelgedeelten tot de mooiste poëzie gerekend worden. Ik had daar nooit zo naar gekeken.

Tegelijk met het liedjes leren op school, kreeg ik ook een poëziealbum. Ik was het al bijna vergeten, bestaat het nu nog? Zo’n bonte verzameling versjes is iets om te koesteren, zeker als er hele persoonlijke gedichten in staan. Het doorgeven van gedichten (jaarlijks bij de kerstviering) hoorde bij mijn opvoeding. Vooral het gedicht aanhoren, niet het kritisch bespreken. Ik herinner mij geen poëzie van de literatuurlessen van de middelbare school, anders dan de ouderwetse sonnetvormen en het a-b-b-a-rijmschema.  Wij hadden dan ook nog geen Ellen Deckwitz*  voor de klas staan, verwacht van mij dan ook geen superonderbouwing als ik moderne poëzie ga bespreken. (*Ik heb haar olijven moet je leren lezen kort besproken in mijn leesweek #1843.)

Gedichten hoorde ik dus vooral, maar lezen dat is iets van het laatste jaar, sinds ik trouw de rubriek Poëzie van Janita Monna elke zaterdag lees.  Totdat ik in mijn boekenkast de bloemlezing De Afrikaanse poëzie in 1000 en enige gedichten van Gerrit Komrij, ontdek. Ik zal hem in 2000 hebben aangeschaft, toen wij voor de 2de keer naar Zuid-Afrika gingen. De gedichten (van oud- Nederlands naar het Afrikaans) waren een makkelijke manier om iets met Afrikaans te doen. Juist omdat de taal op het Nederlands lijkt, maar eigen accenten heeft, vind ik die taal aantrekkelijk. Ik heb ook boeken in het Afrikaans gelezen, maar dat was veel lastiger, omdat er zoveel tekst is. Bij poëzie hoef ik de woorden niet altijd te begrijpen omdat de klank en het ritme al genoeg met mij als lezer doen. In deze week van poëzie, zal ik jullie dan ook kennis laten maken met het werk van Ronelda S. Kampfer.

Janita Monna heeft mij kennis laten maken met het werk van Hester Knibbe. Deze week zal ik jullie vertellen welk gedicht van haar in mijn ziel gegrift staat en waarom. Als een gedicht zo alles kan zeggen, wat er te weten en te voelen valt, dan wil ik meer poëzie en ik hoop jullie ook.

3 gedachten over “Wat heb ik met poëzie?”

  1. Mooi dat je de poëzie zo aan het ontdekken bent! Voor mij is het ook nog een relatief nieuw genre, al werden er bij mij op school wel gedichten besproken bij de literatuurlessen. Pas een paar jaar geleden las ik voor het eerst een hele gedichtenbundel: ‘Alle zeeën zijn geduldig’ van Ineke Riem. Het zou zomaar kunnen dat jij dat ook mooi vindt.

Reacties zijn gesloten.