Gedicht – Moeder, van Hester Knibbe

IMG_8464
Afbeelding uit Trouw, bij de recensie van As, Vuur

Moeder,  is een gedicht dat in mijn ziel gegrift staat. Het komt uit de bundel As, vuur, waar Hester Knibbe in het eerste deel 23 gedichten maakt met oerwoorden die 7 Euraziatische taalfamilies delen.  De kracht van dit gedicht zit in de vragen.  Wat is een moeder? Het wordt door de dichteres al gauw gedefineerd door een kind. De tweede retorische vraag blijft langer galmen. Kan ze het redden? Wie moet er gered worden, kind of moeder? Het houdt mij nu al maanden bezig.

De nadruk, juist door het afbreken van de zinnen, ligt op wat de moeder doet. Ze kan. Maar het wordt minder en in de derde strofe staat Ze alleen.

In de regels gaat het op en neer. Lijkt ter wereld brengen positief, uit de beerput trekken klinkt al hardvochtiger. Het bos insturen is misleidend,  zoeken (wanhopig zelfs) roepen, is wat je van een moeder verwacht. Het gedicht toont hiermee een patroon van geven en nemen.

Het komt aan het einde nog dicht op de huid; voeden met tepeltroost. Hoeveel zit daar niet in? Ondertussen is het alweer ontwennen. Er komt een afstand wanneer er van een bord gegeten wordt met bestek. Het moederschap leidt tot een climax in het laatste gedeelte:

een mes. En als het

zich snijdt wie stelpt dan het bloeden?

Er vallen gewonden in de relatie tussen moeder en kind. Maar wie is er eigenlijk gewond? Daarmee blijft de vraag kan ze het redden?  De troost die ik er  uithaal, zit in het woord stelpen. De schade is niet dramatisch.  Anderzins lijkt hechten een misplaatst woord. Daar zal de dichter wel over nagedacht hebben.

Welk gedicht staat in jouw ziel gegrift?

 

3 gedachten over “Gedicht – Moeder, van Hester Knibbe”

  1. Ik moet huilen van dit gedicht. Juist vandaag lees ik dit ,op zijn 18e verjaardag. Wat is hij gekoesterd aan de borst. Maar nu aan het verdwalen in het bos van somberheid en wegdrinken. Niet meer eten want geen trek . En moeders keukenmes ? In z’n pols. En door mijn ziel.

  2. Beste Antoinette ,
    Bedankt voor je reactie ! Nooit eerder raakte een gedicht me zo diep, bijzonder.
    Lees graag je recensies want leesmonster.
    Succes verder !
    Vr Gr

Reacties zijn gesloten.