Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie – Marijke Groot

Gisteravond won Marijke Groot de Mind poëziewedstrijd met het gedicht ‘Openheid’. Alle reden om haar bundel “Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie” ook tijdens de najaarspoëzieweek van Sandra leest te bespreken.

ISBN 9789082397512Het is heel goed Marijke, schreef ik in een recensietweet, dat ‘Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie’ met grote letters op de cover staat, want ik lach regelmatig naar aanleiding van jouw teksten. Toegeven aan de lach is zoveel makkelijker dan aan alle andere emoties die jouw woorden oproepen. Marijke Groot heeft met behulp van crowdfunding haar gedichten en berichten uit de GGZ in eigen beheer uitgegeven. Marijke timmert al langer aan de weg als het gaat om openheid over depressie of psychische zorg en dan met name op Twitter.  

Marijke is spreekt uit ervaring. Op de eerste bladzijde van haar boek staan tientallen vermoedelijke diagnoses van verschillende hulpverleners. Deze bakfietsmoeder voelde het al eerder, maar begin 2015 stortte zij in. Ze is meerdere keren opgenomen geweest en wat dat met haar deed, lees je in de gedichten. Ik had een depressie –  een echte een nare. Geen metaforen, gewoon direct waar het op staat. Ook in het volgende gedicht een dip is geen depressie en een depressie is geen dip (..) en dat is meer dan even sip. Dit is duidelijke poëzie die verwoordt wat men voelt of juist niet. In deze bundel staan er 49, die bijna allemaal op één bladzijde staan.  Vaak zijn een paar regels genoeg om aan te geven hoe moeilijk het leven is. De ziekte, de dood in de oog kijken of juist daarna bijkomen op de IC, de schuldgevoelens en de lange weg naar herstel. Depressies zijn hip, depressies zijn hot, Depressies zijn in (…) Mijn leven had geen zin. Het was echt zo vreselijk… – Maar gelukkig, godzijdank, – ben ik nu wel in. Alle gedichten hebben een titel en mocht er een vakterm gebruikt zijn, dan wordt die onder het gedicht of het stukje uitgelegd. Hier en daar herhaling en ritmische rijm. Geen lastige afbreking van regels, niets wat de lezer extra ontregelt. Ik vermoed omdat Marijke zelf vindt dat ze al genoeg ontregeld heeft. Ze heeft het wel in zich. Behalve gedichten, staan er een aantal tweets in en 17 pagina’s met gedachten, anekdotes, GGZ extra’s.  Daar is regelmatig wel dat extra zinnetje wat alles om kan gooien.  Als bij moderne poëzie de vorm er toch niet toe doet, waarom zouden we dat de tweets ook niet gewoon tot gedichten rekenen?

Ik vind het mooi om ze hier terug te lezen, zo vluchtig als het medium twitter kan zijn. Er wordt met weinig tekens iets gezegd wat we moeten onthouden.

Wat opvalt is de zelfspot, de droge humor. Het geeft de teksten licht. Alsof er toch hoop is. Heel sterk ervaar ik dat bij het laatste gedicht En dat je dan, waarin de lezer aan het eind toch iets van nooit verwachte genezing ervaart. Het liefst zo normaal mogelijk, dat verlangen voel ik. Maar wij leven in een wereld waarin lijden aan een depressie niet normaal is. De contrasten worden duidelijk als Marijke dit vergelijkt met het hebben van griep of een gebroken been. Deze gedachte komt terug in verschillende gedichten.

Gedicht griep

Marijke gebruikt de humor niet om de hete brij, die depressie is, heen te draaien. Het wordt  eerder toegankelijk.  Zo lees je de dichtbundel van Marijke (als je niet van herkenning gaat snotteren) in één keer uit. Wat Marijke Groot buitenstaanders met haar gedichten en tweets duidelijk maakt, is dat depressie geen keuze is en dat er nog een wereld van verschil is in het meeleven van lichamelijk zieke mensen en geestelijk zieke mensen. Maar geestelijk ziek zijn kan net zo fataal zijn. Heftig, Marijke windt daar geen doekjes om. Misschien klinkt de eindrijm soms zoet en kan poëtisch wat beter, maar hé in dit stadium schieten we met vage gedichten niet veel op!

Als je Marijke volgt op twitter dan merk je dat deze poëzie enorm aanslaat. Ik hoop niet alleen bij lotgenoten of profesionals, maar ook dat wij lezers, mensen zien, zelfs al lijden zij op een manier die ons begrip te boven gaat. Lees het en je zult de strijd van Marijke Groot, om een einde te maken aan het stigma van depressie (en aanverwante zaken)  gaan waarderen.

Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie – Marijke Groot (2018)  96 blz.    In  eigen beheer.  ISBN: 9789082397512 € 12,50

Disclaimer: Je kunt de bundel van Marijke bestellen door net als ik een   een mailtje te sturen, naar boekvanmarijke@gmail.com

Eén gedachte over “Het was niet alleen maar leuk tijdens mijn depressie – Marijke Groot”

  1. Ik vond je tweet over deze bundel intrigerend, ik kende deze auteur (nog) niet. Het klinkt als een bundel waar mensen een houvast aan hebben.

    Ik voeg de link naar je leeservaring dit weekend nog even toe.

Reacties zijn gesloten.