De Trooster

Afgelopen zaterdag werd bekend dat Trouwlezers De Trooster van Esther Gerritsen het beste boek van 2018 vinden. Dat geldt ook voor mij, hoewel ik mijn stem heb laten horen via de NRC boekenwedstrijd. Toen ik dit voorjaar de Trooster las, schreef ik even geen boekencommentaren. Nu het einde van het jaar nadert en de lijstjes worden gemaakt, zal ik jullie toch vertellen waarom ik de Trooster één van de beste boeken van 2018 vind, die ik heb gelezen.

De TroosterDe Trooster van Esther Gerritsen is een kloosterroman, die zich afspeelt in de tijd voor en na Pasen. Daarmee geeft ze haar roman een religieuze setting en ik ben onder de indruk van hoe ze de hedendaagse spiritualiteit aftast.

Het verhaal wordt verteld door Jacob, die koster is in het klooster. Hij leeft op de rand van de gemeenschap en doet allerlei klusjes. Er net niet helemaal bij horen, komt ook door zijn misvormde gezicht. Hij is een gelovig man. Al in de eerste scene ontdek ik zijn spiritualiteit, waar hij de deurposten schuurt. Hij is tevreden en daarna beseft hij dat er toch wat te wensen is. Zijn eenvoudige leven wordt ruw overhoop gegooid als Henry Loman, een voormalig staatssecretaris op retraite komt. Hij kiest Jacob uit als gesprekspartner, in plaats van de broeders. Eerst verzet Jacob zich hier tegen. Het verhaal laat zien hoe de gesprekken bij beiden iets losmaken en dat is interessant om te lezen. Jacob bloeit op door de vreugde van deze vriendschap. Met passie begeleidt hij zijn leerling rond de rituelen van Pasen. Uiteindelijk komt de relatie onder druk te staan en wordt er geworsteld met de schuldvraag.

Esther Gerritsen schrijft op het oog een eenvoudig verhaal, dat makkelijk wegleest, korte zinnen, strakke dialogen en veel witruimte op de bladspiegel. Vooral dat laatste vind ik mooi in combinatie met dit citaat (op blz 83):

Nu was mijn blik open. Niet de mensen waren daardoor aanweziger dan anders, het was de ruimte tussen de mensen, het wit tussen de regels. In die ruimte is de Heer.

Voor mij als gelovige lezer is het altijd weer verrassend hoe bekende verhalen en rituelen door de ogen van een ander kunnen worden beleefd, alsof er een nieuw perspectief wordt toegevoegd aan het oude geloof. Dat onderstreept voor mij het idee dat wij mensen het geloof niet vast kunnen leggen. Wij kunnen God niet in een hokje duwen. Daarbij vind ik Jacob en het verhaal (als het al een spiegelverhaal van de lijdensgeschiedenis is) niet zo voorspelbaar, als ik in eerste instantie zou verwachten.

Het valt mij op hoe Jacob worstelt met zijn plek in de gemeenschap. Hoe hij zijn eigenlijke werk laat versloffen. Naarmate ze dichter bij het paasfeest komen, vergeet hij de CV ketel van het klooster te vullen, maar zijn geloof flakkert op. Dit soort opmerkingen, geven het verhaal extra symboliek. Langzaam ontdek ik als lezer (zeker bij herlezing) hoe er een waanwereld wordt opgetrokken, waarbij Jacob zich het centrum van de waarheid vindt. De vragen die Jacob opwerpt, zijn niet één, twee drie te beantwoorden en daar kun je als lezer mee aan de slag gaan, bijvoorbeeld tijdens een leeskring. Op Hebban staan ook goede vragen voor een leesclub rond deze roman.

Kortom een aanrader!

De Trooster – Esther Gerritsen | De Geus (2018) 211 blz.

Disclaimer: gekocht , maar als je lid bent van de bibliotheek kun je hem ook als ebook lenen.

3 gedachten over “De Trooster”

  1. Ik heb nog nooit iets van Esther Gerritsen gelezen, om de één of andere verwar ik haar altijd met Esther Verhoef en denk ik dat zij thrillers schrijft 😬 Ik heb het boek op mijn lijstje geplaatst, dank voor de tip!

Reacties zijn gesloten.