Mijn leesweek #1851

Het is de tijd van het jaar dat de lijstjes worden gemaakt. Deze week heb ik zoveel beste boeken van 2018 voorbij zien komen dat ik nog wat titels kon opschrijven om mee te nemen 2019. Verder heb ik deze week drie boeken gelezen. Het lijkt wel een inhaalslag, aan het eind van het jaar.

Ik begon deze week met het herlezen van De Trooster van Esther Gerittsen, omdat ik daar alsnog een recensie over wilde schrijven. Voor mij is dat het beste Nederlandse boek van 2018.

Verder had ik de dichtbundel van Akwasi regelmatig in mijn hand. “Laten we het er maar niet over hebben”, want afgelopen woensdag ging ik met mijn oudste zoon naar het bibliotheektheater om Akwasi in het echt te horen. Een verslag over zijn boek en die avond kun je hier lezen.

9789025906603-gevangen-in-zwart-wit-denken-l-lq-fGisteravond heb ik Gevangen in zwart- witdenken van Babah Tarawally uitgelezen. Die levenslessen  moet ik nog laten bezinken. Dat past ook bij het persoonlijke motto van de schrijver op bladzijde 7 “Zoals een koe herkauwt, zo wordt een mening verfijnd.” Klik op de link onder de titel en je kunt via de uitgever het eerste hoofdstuk lezen. Babah Tarrawally is een generatiegenoot van mij. In 1995 is hij op 23 jarige leeftijd gevlucht van Sierra Leone naar Nederland. Zijn ontvangst hier staat in schril contrast met mijn eerste ontmoeting  in Venda, Zuid-Afrika in 1992.  Oké ik was niet op de vlucht, maar ik kwam in een zwarte wereld. Of het mij voor het eerst deed beseffen dat ik wit was? Ik weet nog wel dat gevoel van heimwee na die lange reis. Ik wilde het avontuur, maar ook weer naar huis. Die eerste avond was er een vrouw, die mij zag, omarmde en mij in haar hart sloot. Als ik daar nu over nadenk, bekruipt mij nog meer de schaamte over hoe wij hier in Nederland mensen opvangen, juist als zij op de vlucht zijn.

De beste boeken van 2018Basis CMYK

Wat kunnen we zeggen over de beste boeken van 2018? De meesten heb ik niet gelezen, als ik de eindejaarsboekenlijstjes van de kranten en blogs zie. Naast De Trooster heb ik één andere favoriet van 2018 en hij stond  alleen op de lijst van NRC recensent Roos van Rijswijk, namelijk Het verhaal van een huwelijk van Geir Gulliksen.  Deze roman heeft mij aan het denken gezet over de grenzen van liefde en in hoeverre je de ander werkelijk kunt kennen.

Meerdere keren zag ik op de lijstjes in Trouw en NRC de poëziebundel Habitus van Radna Fabias staan. Nog nooit van gehoord, maar de korte aanbevelingen maken nieuwsgierig: Gedichten van ongemakkelijke schoonheid, een ware ontdekking met een gevoelige antenne voor de wereld om ons heen. Haar taal is scherp en sensueel en dan de humor: “Zoals veel vrouwen wist ik altijd al dat ik een man zo huwen / het werd een zwarte man omdat het beter bij mijn jurk zou staan / een kwestie van contrasten”.  Ik heb hem alvast gereserveerd bij de bibliotheek.

Wat doe jij met de eindejaarsboekenlijsten? 

2 gedachten over “Mijn leesweek #1851”

  1. Mooi motto!

    Ik moet de diverse eindejaarslijstjes van het NRC en bijv. de Volkskrant nog bekijken, al zal het qua noteren meevallen. Ik heb wel alvast Rob van Essen genoteerd!

  2. Dan heb ik nu toch ook maar ‘De trooster’ op mijn te-lezen-lijst gezet ;). Eigenlijk doe ik niet veel met al die eindejaarslijstjes, soms bekijk ik ze nauwelijks. Ik heb de idee dat de meeste titels in het loop van het jaar al voorbij zijn gekomen en dat ik toen al heb opgeschreven welke me leuk lijken.

Reacties zijn gesloten.