Mijn leesweek #1852

Elke week praat ik jullie bij over wat ik heb gelezen en welke boeken ik heb ontdekt om op mijn leeslijst te zetten. In deze kerstvakantie heb ik extra tijd om te lezen. Ik maak ook plannen om met andere boekbloggers samen te lezen. Kortom het is tijd voor  de allerlaatste leesweek van 2018.

boven-is-het-stil-628x1024Het beste boek van 2018 voor Sandra leest was Boven is het stil van Gerbrand Bakker.  Het boek ligt bij mij al een aantal jaar in de boekenkast en dan hoort het volgens blogger Sue tot de categorie vergeten boeken. Nu was het perfecte moment voor deze roman, want ergens eind november besluit Helmer: ‘Ik heb vader naar boven gedaan.’ Tussen deze eerste zin en de laatste ‘Ik ben alleen’, zit een magistraal verhaal waar ik ontzettend lyrisch over kan worden. Ik zal het bewaren voor een apart boekencommentaar.  Op één of andere manier heeft de titel Boven is het stil,  mij altijd afgeschrikt. Het deed mij denken aan een krantenbericht van boer die al jaren dood op zolder lag. Maar zo’n drama wordt het niet. Het is wel prachtig verstild geschreven. Juist omdat het verhaal begint in de winter, trekken de  korte zinnen mij zo het boek in. Helmer wordt uiteindelijk de ezelman genoemd.

9789023955269-broeder-ezel-l-lq-fDat is de perfecte brug voor het volgende boek wat ik aan het lezen ben. Broeder Ezel van Liesbeth Goedbloed. Het is wel een hele overgang, want nu ben ik midden in de zomer en volg ik Anna, die met haar ezel een bergwandeling maakt in Italië. De wandeling wordt regelmatig onderbroken door flashbacks uit haar jeugd. Haar broertje is verdronken (hé een overeenkomst met het vorige boek) en dat heeft dramatische gevolgen voor het geestelijk welzijn van Anna, die opgroeit in een orthodoxe christelijke kerk. Liesbeth Goedbloed komt op vrijdag 11 januari 2019 op bezoek bij boekhandel Van Rietschoten. Ik ben benieuwd wat zij over het schrijfproces gaat vertellen.

 

Wie bergen en Italië zegt, komt al snel bij de bestseller De acht bergen van Paolo Cognetti. Omdat er in de vakantie ook gestreken moet worden, heb ik dit luisterboek van de bibliotheek gedownload. Het valt met de bergen strijk wel mee, want na een halfuurtje ben ik klaar, maar Paolo heeft mij hart al. Terwijl ik naar zijn verhaal luister, heb ik het gevoel dat ik op vakantie ben.

Samenleesprojecten

In het eerste samenleesproject wat ik in 2019 ga doen, is bergbeklimmen ook een thema. Ik begin het nieuwe jaar met Grip van Stephan Enter met Sandra leest.  In mijn leesweek #1847 schreef ik dat ik Grip wilde herlezen naar aanleiding van een recensie van Just Read.  Als je wil meedoen, laat het ons weten. Wij bloggen erover op 17 januari 2019 #wijlezengrip

Het tweede samenleesproject waar meerdere twitteraars, onder andere Lalagè, Chantal van Hoofdstuk 12, Sue van Boekenz, Ali,  bij aanhaken is #wijlezenforna en dan gaat het om Een paradox van geluk of in het Engels Happiness van Aminatta Forna. Dit naar aanleiding van de prachtige recensie die wij van Theetante leest hebben gelezen. Mijn exemplaar ligt al klaar. Ik had dit boek namelijk al opgemerkt in mijn leesweek #1844. Wij bloggen daarover begin februari.

Tenslotte ga ik ook voor een Russische klassieker. Ali tweette over het artikel uit De Groene over de nieuwe vertaling van Misdaad en straf van F. Dostojevski. Dit schijnt een boek te zijn dat christenen gelezen moeten hebben, dus ga ik de uitdaging aan. Bovendien ontdekte ik in een oude tweet dat Liesbeth Goedbloed ooit tijdens haar studie leerde om de oude Russische schrijvers te lezen. Ergens vermoed ik dit stukje literatuurgeschiedenis mis om haar roman Broeder Ezel goed te kunnen begrijpen, dus dat zal ik haar zeker vragen als ik haar ontmoet op 11 januari.

#Wijlezenmisdaadenstraf begint pas als de nieuwe vertaling van Hans Boland is uitgegeven (verschijnt eind februari) en zal voor de maand van de Klassieker (augustus) worden afgerond. Tegen die tijd hoor je  meer over een leesschema en dergelijke.

Daarmee ben ik rond voor deze week. Ik vind het altijd wel opmerkelijk hoe boeken bij elkaar aansluiten. Herken jij dat?

Mochten wij elkaar niet meer spreken, ontmoeten in 2018, dan wens ik je een goede jaarwisseling. Ik hoop je binnenkort te vertellen naar welke boeken in uitkijk in 2019!

2 gedachten over “Mijn leesweek #1852”

Reacties zijn gesloten.