Boeken om naar uit te kijken in 2019

De boeken van 2018 zijn nog niet uit en toch ben ik nieuwsgierig wat de uitgevers  in 2019 aan ons via de boekhandel willen verkopen. Daarvoor maken zij de mooiste voorjaarsaanbiedingen, die ik met behulp van de issu app makkelijk kan door bladeren op een lange winteravond. Voor mijzelf heb ik 12 boeken opgeschreven:

1 Normale mensen – Sally Rooney

In Normale mensen vertelt Sally Rooney de liefdesgeschiedenis van Marianne en Connell. Beiden groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd. ‘Normale mensen’ van Sally Rooney is een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken. Een intense roman die je je eigen liefdes laat herbeleven.

Beschikbaar vanaf 15 janauri 2019 (Ambo Anthos)

2 Te koop babyschoentjes nooit gedragen (verhalenbundel)

Nederlandse en Vlaamse schrijvers hebben voor deze bundel hun favoriete korte verhaal gekozen uit de wereldliteratuur en hun aanbeveling daarbij. De titel is het kortste verhaal ooit van Hemmingway.

Beschikbaar vanaf 1 februari 2019 (Podium)

3 Misdaad en straf – Fjodor Dostojevski

Er komt een nieuwe vertaling van deze Russische klassieker. Nu een aantal boeklbloggers enthousiast samen door deze oude dikke boeken worstelen, ga ik in 2019 de uitdaging aan met Ali Molenaar #wijlezenmisdaadenstraf Het is een verhaal waarbij de moord en dader al bekend zijn in het begin van het boek. Toch blijft het spannend tot het einde,  door de worsteling van gewetensvragen.

Het boek is al verschenen in 1864 en er zijn verschillende versies van in omloop, maar de nieuwe vertaling van Hans Boland is beschikbaar vanaf 28 februari (van Oorschot)

4 Ik, Moeder – Annemarie de Gee & Eva Kelder (verhalenbundel)

Op twitter is er al uitgebreid gediscussieerd over het thema van de boekenweek, Moeder de vrouw, maar je kunt er iets moois van maken, moeten ze bij Uitgeverij Meulenhof hebben gedacht. Annemarie de Gee en Eva Kelder hebben deze verhalenbundel al met gepaste trots aangekondigd. Veertien verschillende kleurrijke vrouwen schreven een over het moederschap,  soms rauw, soms melancholisch, soms onopgesmukt. Ik ben benieuwd.

Beschikbaar vanaf 1 maart 2019 (Meulenhoff)

5 Vindeling – Vonne van der Meer

Een nieuw boek van deze schrijfster is voor mij een direct een musthave. Het verhaal gaat over Jutka Horvath, die vlucht tijdens de chaotische dagen van de Hongaarse opstand in 1956 naar Amsterdam. Haar leven begint met verlies: van haar familie en haar taal. Door de toevallige vondst – in haar nieuwe vaderland – van een handtas raakt Jutka in de ban van het vinden. En van terugbrengen. Vonne van der Meer volgt een verloren dochter, levenslang op zoek naar iemand die haar vindt.

Beschikbaar vanaf 5 maart 2019 (Atlas Contact)

6 Kaf – Joep Stapel

Het is een debuut, maar de cover en het feit dat er een huwelijk op de planning staat, maakt mij nieuwsgierig naar het boek wat de volgende achterflap krijgt: Kaf is tweeëndertig, leraar Engels en bang om te vliegen. Samen met zijn beste vriend en getuige maakt hij een roadtrip naar Toscane, waar hij gaat trouwen in het familiehuis van zijn verloofde. Gabi wacht op hem in het dorp waar ze als meisje haar zomers heeft doorgebracht. Ondertussen zorgt ze voor haar zieke vader en zoekt ze troost bij herinneringen. Hun bruiloft zal half feest, half afscheid zijn.

Beschikbaar vanaf 1 april 2019 (Meulenhoff)

7 Een ladder naar de hemel – John Boyne

Dit staat naast de cover in de aanbiedingsfolder: Overal zijn verhalen te vinden, als je maar goed genoeg zoekt. Het hoeven niet eens je eigen verhalen te zijn. Tenminste, dat is wat de aspirant schrijver Maurice Swift al vroeg in zijn carrière besluit. Want ambitie heeft hij meer dan genoeg, schrijftalent op zich ook wel, maar door een jammerlijk gebrek aan inspiratie kent zijn schrijversdroom vooralsnog geen vliegende start.

Een toevallige ontmoeting met bestsellerauteur Erich Ackermann in een Berlijns hotel biedt hem de gelegenheid zichzelf in de wereld van de literatuur te lanceren. Erich is namelijk eenzaam, heeft een verhaal te vertellen en vindt in Maurice een gretig luisterend oor. De charme en attenties van Maurice maken hem blind voor de waarheid: hij had zijn verhaal beter voor zichzelf kunnen houden.

Beschikbaar vanaf 16 april 2019 (Meulenhoff)

8 De Zusterklokken  – Lars Mytting

De aankondiging van een Noorse schrijver met een foto van Noorwegen is genoeg om mij interesse te wekken. Ik had zijn naam nog niet op mijn lijst van Noorse schrijvers staan, toen wij Noorwegen gingen ontdekken. Een cover met een typische staafkerk en een verhaal over een boerendorp waar verandering komt:  ik zet hem op mijn lijst.

Beschikbaar vanaf 18 april 2019 (Atlas Contact)

9 Joy – Patti Calhan

Joy van Patti Callahan is een indrukwekkend liefdesverhaal over de vrouw die C.S. Lewis liefhad. Joy Davidman, een briljant schrijfster en een strijdbare moeder, zit gevangen in een relatie met een alcoholistische man. Als ze in aanraking komt met het gedachtegoed van C.S. Lewis raakt Joy gefascineerd. Heel voorzichtig ontwikkelt zich een vriendschap, die uiteindelijk uitmondt in een huwelijk. Dan wordt Joy ernstig ziek. Dit is het verhaal van de vrouw die het hart van C.S. Lewis veroverde en hem inspireerde tot het schrijven van zijn vele, nog steeds alom bekende boeken

Beschikbaar 23 april 2019 (Boekencentrum)

10 De hemel is nog ver – Casper Sikkema

Toch sluipt er weer een adoptieverhaal op mijn lijst. Casper Sikkema liet in een tweet weten dat zijn boek eraan komt. De cover en de titel maken mij nieuwsgierig om naar zijn verhaal te luisteren. Is het anders voor een adoptiekind om een streng christelijk geloof te ontvluchten? Het is in elk geval voor Casper zo beklemmend dat hij wel weg moet. Het beloofd een onbezonnen zoektocht naar vrijheid God en verlossing. Vooral de laatste zin in de aanbiedingsfolder: Deze onthullende debuutroman – over zonde, schuld, vergeving, beneveling en roekeloosheid – is grappig, nietsontziend en zo eerlijk dat het vaker pijn doet dan opgroeien in Meppel.

Beschikbaar vanaf 30 april 2019 (Prometheus)

11 Drakendochter – Clarice Gargard

Wat als de belangrijkste persoon in je leven niet is wie je denkt dat hij is? Clarice Gargard kent haar vader als een idealist die zich inzette voor minderbedeelden en streed voor rechtvaardigheid. Maar gaandeweg komt ze erachter dat hij jarenlang werkte voor de gruwelijke dictator Charles Taylor. Hoe kan iemand die zoveel goeds zei te willen doen voor een tiran hebben gewerkt? Hoe zijn deze twee kanten in een mens te verenigen? Wie is haar vader?
In Drakendochter volgen we Gargard tijdens haar zoektocht langs conflicten, spiritualiteit en lang vervlogen koninkrijken in het door oorlog geteisterde West-Afrikaanse land Liberia. We volgen haar levenspad van Liberia naar de Verenigde Staten met als eindbestemming Nederland.

Beschikbaar vanaf 7 mei (Arbeiderspers)

12 Vanuit het duister stralend licht – Petine Gappah

Deze schrijfster uit Zimbabwe schrijft een verhaal over de mensen die  in 1871 de stoffelijke resten van Dr. Livingstone dwars door Afrika dragen om de ontdekkingsreiziger en missionaris een staatsbegravenis in Engeland te kunnen geven.

Beschikbaar vanaf 17 mei 2019 (Atlas Contact)

Naar welk boek kijk jij uit in 2019?

 

Disclaimer: Het zijn voornemens van een uitgever, er kan altijd iets tussen komen waardoor een boek niet verschijnt op de verwachte datum. Onder de link van de uitgever staat het betreffende boek op hun website. Ik heb veel meer aanbiedingsfolders doorgebladerd, maar heb mij beperkt tot deze titels omdat ik weet dat ik niet alles kan lezen. Ik geef geen garanties dat van deze boeken een recensie wordt geschreven als het boek verschenen is.

5 gedachten over “Boeken om naar uit te kijken in 2019”

 1. Mooie lijst! Zelf heb ik erg uitgekeken naar ‘Nicolas en de verdwijning van de wereld’ van Anne Eekhout, dat 15 januari uitkomt, maar ik mocht het al lezen 🙂 en ik vond het weer erg goed.

 2. Die nieuwe van Vonne van der Meer klinkt goed ! Ik ben eigenlijk niet zo bezig met wat er zoal uitkomt, ik weet ook nooit hoe lang het dan duurt eer ze in de bieb liggen. Van Lars Mytting heb ik ‘Vlamberken’ gelezen, wat ik een heel mooi boek vond, dus ik ben erg benieuwd wat jij dan van de nieuwe zult vinden.

 3. Bedankt voor deze lijst! Altijd leuk om tips te ontvangen!! Ik heb me nog niet echt verdiept in wat er uitkomt maar de eerste vijf boeken die vanaf vandaag klaarliggen zijn:
  De Trooster van Esther Gerritsen
  De nacht in Lissabon van Erich Maria Remarque
  Het einde van de eenzaamheid van Benedict Wells
  Een verhaal van liefde en duisternis van Amos Oz
  De stenen dagboeken van Carol Shields (pulitzer prize 1995)
  Deels zijn het titels voor onze leeskring…..

  1. Wat een mooie stapel ligt er bij jou klaar. De nacht in Lissabon, Het einde van de eenzaamheid en iets van Amos Oz, zou ook op mijn lijst kunnen staan. Kijken of dat gaat lukken in 2019.

 4. Wat een mooie lijst! Ik heb de boeken waarnaar ik uitkijk ergens op een briefje geschreven: het zijn er nog al wat geworden.. Kaf staat er ook op, ik ben verliefd geworden op de omslag en ook de titel en achterflap maakt zo nieuwsgierig.

Reacties zijn gesloten.