Mijn leesweek #1903

Elke week praat ik jullie bij over wat ik heb gelezen en welke boeken ik aan mijn leeslijst heb toegevoegd. Het is de derde week van 2019 en mijn derde boek heb ik dichtgeklapt om in boek vier te kunnen beginnen. Nieuwsgierig naar mijn leeservaringen? 

Het eerste samenleesproject is alweer voorbij. Afgelopen week plaatsten Sandra en ik onze recensies over Grip van Stephan Enter.  Het is wel leuk om te zien, dat het een kleine reünie is geworden van leeservaringen rondom Grip. Je kunt jouw leeservaring nog in de reacties onder dat blog plaatsen.

Deze week begon ik met het tweede samenleesproject #wijlezenforna. Ik heb de Nederlandse versie: De paradox van geluk. Nog niet iedereen heeft zijn exemplaar, maar het ‘wij lezen’, is voor mij wel een extra motivatie om bij het boek te blijven. Het valt in eerste instantie een beetje tegen. Ik had zoveel verwacht van Atilla, een Afrikaanse psychiater gespecialiseerd in oorlogstrauma en  Jean, de Amerikaanse biologe, die onderzoek doet naar stadsvossen in Londen. Bij pagina 50 maak ik een eerste aantekening. Pas 30 pagina’s verder wil ik weer wat noteren. Dat leest natuurlijk wel lekker rustig. Het boek inspireert mij meer om zelf de stadsnatuur te gaan ontdekken. De rest van mijn leeservaring bewaar ik voor als we gezamenlijk over dit boek  bloggen.

9789048837076Nee, dan Klein land van Gaël Faye. Wat een heerlijke roman. Gaby, de verteller van dit verhaal, pakt mij in met zijn poëtische zinnen en korte hoofdstukken. Hij trekt mij mee in een wereld, die ik wil ontdekken, van een jongen die opgroeit in Burundi met een Franse vader en een Rwandese moeder. Het geluk in zijn jeugd verdwijnt als zijn ouders gaan scheiden en er een burgeroolog komt. Hij moet bedenken wat hij uiteindelijk is en dat terwijl hij al toen hij drie mango’s hoog was, had besloten nooit meer een definitie van zichzelf te geven. Hij heeft alleen zijn eigen naam gekozen.  Als tienjarige schrijft hij een correspondentiebrief, waarmee ik hem definitief in mijn hart sluit: Ik hou van veel dingen waar ik niet van hou. Volgende week schrijf ik een uitgebreid commentaar.

9200000015466670Hebban boekentip

Via Hebban heb ik mijn eerste boekentip gekregen, die hoort bij de leesuitdaging van januari. Ik kreeg Italiaanse schoenen van Henning Mankell getipt. Geen idee waarom ik nog nooit iets van deze topauteur heb gelezen, maar het boek stond wel in de kast van de plaatselijke bibliotheek, dus ik kan er al gauw mee beginnen.

Zo zit ik opeens in de vertaalde literatuur, wat heeft jouw voorkeur alleen Nederlandse boeken of ook vertaalde literatuur?

5 gedachten over “Mijn leesweek #1903”

  1. Een combinatie vind ik het fijnste. Eerder las ik meer vertaalde literatuur maar ondertussen heb ik zoveel goede Nederlandse/Belgische auteurs leren kennen zoals Vantoortelboom, Op de Beeck, Joke van Leeuwen, Amatmoekrim, Elke Geurts, Martin Michael Driessen en de rest 😉

  2. Er was een tijd dat ik amper vertaalde boeken las, omdat ik een paar slechte vertalingen had gelezen waar ik me zo aan ergerde. Gelukkig zijn er ook heel kundige vertalers en lees ik komende tijd boeken uit Duitsland en Italië. Maar de Nederlandse schrijvers (en vergeet de Vlamingen niet) zullen altijd een streepje voor houden.

  3. Ik lees het liefst literatuur dat oorspronkelijk in het Nederlands geschreven is, ik heb een jaar of 4 terug deze keuze gemaakt en ik voel mij hier goed bij. Ik vind alleen dat ik te weinig boeken van vrouwelijke auteurs lees terwijl er voldoende beschikbaar is, ik werk er aan 😉

  4. Ik lees beide graag, mits de vertaling goed is inderdaad. Vertaalde romans kunnen je soms ook zo mooi letterlijk een ander landschap binnenslepen…

Reacties zijn gesloten.