Mijn leesweek #1904 Boeken opruimen

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit heb ik Verlangen naar minder gelezen van Jelle Derckx (vluchtig) gelezen. Ja dat is niet echt spiritueel, maar de spiritualiteit van tegenwoordig, is toch anders dan waar ik mij in thuis voel. Jelle Derckx ken ik van zijn blog Growthinkers en zijn lijstjes, die ik vroeger op Facebook voorbij zag komen. Een terrein waarop je kunt verlangen naar minder is boeken. Jelle Dercks heeft het over een eregalerij. Een boekenplank waarop alleen maar boeken staan waar je over wilt praten, of die je nog wil lezen. Bij voorkeur is die stapel niet groter dan 10. Het past bij wat opruimgoeroe Marie Kondo schijnbaar heeft gezegd over het hebben van 30 boeken. Sommige lezers lukt dat, zoals je kunt lezen op de blogpost van Sue over de boekenkast van Sandra. Het feit dat ik juist deze week Verlangen naar minder heb geleend bij de bibliotheek, in plaats van dat ik ben gaan shoppen tijdens het Boekenfestijn in Ahoy Rotterdam, vond ik al een stap in de goede richting. Maar lukt het mij ook om kritisch te kijken naar mijn boekenkast?

Mijn eregalerij prijkt als kopfoto op mijn blog, maar dat is een combinatie van alle planken uit mijn boekenkast. Thuis op de bovenste plank staat Nederlandse literatuur, boeken die ik heb gelezen voor mijn blog, waarvan sommigen zijn gesigneerd. Er staan ook boeken die ik nog zou kunnen lezen. Het staat wel mooi zo’n volle plank, maar er zullen boeken weg moeten om plaats te maken voor de nieuwe boeken van 2019. Ik pak er zo tien uit, waarbij het pronken van de leeservaring niet meer nodig is. Feitelijk is dit digitaal opgeslagen op dit blog. Het advies om boeken te bewaren waar je over wil praten, trekt mij over de streep. Ik merk dat ik het liefst praat over de boeken die ik onlangs heb gelezen of ze moeten zo goed zijn, dat de tot de klassiekers behoren. Zo blijven er alleen nieuwe boeken of boeken die ik wil herlezen over.

NTL 2019 Antoinette's Boeken
Nog te lezen stapel in januari 2019; Boeken uit de kast

Nog te lezen

Maar hebben wij wel tijd om te herlezen? Het advies om boeken die nog niet gelezen zijn bij elkaar te zetten, laat zien hoeveel ik nog heb. Dat valt mij ook op bij het advies van Marie Kondo, die zegt dat je alles van één categorie op een stapel moet leggen.  Niet per kamer of per plank opruimen! Bijna iedereen schrikt van de hoeveelheden die dan tevoorschijn komen. Voor nu heb ik mij wel beperkt tot de bovenste plank van de boekenkast. Het zal mij niet lukken om de ongelezen boeken binnen drie maanden te lezen. Dat wil ik ook niet, omdat ik een sociale lezer ben en tijd wil hebben om mijn leeservaring te delen met anderen. Mijn keus voor boeken laat ik leiden door het aanbod van nieuwe boeken of tips van boekenbloggers om mij heen. Het besef dat ik voor de  boeken in mijn kast geen tijd zal hebben, maakt het makkelijker om die op te ruimen. Ik geef ze aan de Minibieb, dan kunnen buurtbewoners ze lenen.

Lukt het jou om afstand te doen van boeken en waar laat je ze dan?

PS De boeken die ik in 2014 heb gekocht op het boekenfestijn voor mezelf heb ik nog steeds niet gelezen. Een goed argument  voor verlangen naar minder (boeken)!

9 gedachten over “Mijn leesweek #1904 Boeken opruimen”

 1. Herkenbaar allemaal. Ik heb een aparte plank voor ongelezen boeken. Als die te vol raakt, moet ik er meer van lezen of toch een paar weg doen die er al jaren staan te verstoffen. Maar er staan er ook bij waarvan ik nog steeds denk dat ik ze ooit ga lezen, zoals twee delen van de sf-trilogie van C.S. Lewis. En om één of andere reden vind ik het een geruststellend gevoel dat ik altijd leesvoer op voorraad heb.
  Ik denk dat jij Donderdagmiddagdochter wel mooi gaat vinden en het is een dun boek. Misschien iets om te lezen in maart, wanneer Sandra ‘Ik lees Nederlands’ organiseert?

  1. Van deze stapel op de foto, wil ik inderdaad het meeste binnen 3 maanden gaan lezen, misschien niet meer zo vaak naar de bibliotheek 😅

 2. Voor mij is het heel moeilijk hoor om afstand te doen van boeken! Ook heb ik nog genoeg boeken in de kast staan die ik niet heb gelezen…..stel je voor dat je ineens tot de ontdekking komt dat je niets meer te lezen hebt! Ik moet er niet aan denken! En verder lees ik een boek rustig drie keer….soms omdat het gewoon prachtig is en ook wel omdat er zoveel inzit dat ik het nog een keer moet lezen om het beter te begrijpen. En verder heb ik ook verzamelaars neigingen…..alles willen hebben van dezelfde schrijver….mijn probleem is dat ik heel veel ruimte heb. Altijd kunnen er nog meer boeken bij….

 3. Ik kan met moeite afstand doen van boeken. Als ik ze weg doe geef ik ze aan een goede vriendin

 4. Nu ik in het buitenland woon en ver van een Nederlandse bieb ben verwijderd, ben ik maar wat blij met mijn boeken. Er gaat voorlopig niks weg! Sterker, in mijn grote nieuwe huis is een kamer gereserveerd voor de boekenkasten en schrijftafel. Want lezen inspireert. Voor de rest ben ik nog wel bezig met opruimen en wegdoen.

  1. Welkom Anne, ik kan mij voorstellen dat wanneer je in het buitenland woont, je andere keuzes met je boekenverzameling maakt. Overigens aangename kennismaking, leuk dat jij mij hebt gevonden en ik daardoor jou.

 5. Ik heb een jaar geleden ongeveer de boel geschift. Alles waarvan ik zeker wist dat ik ze niet zou gaan herlezen, zijn naar het goede doel gegaan. Momenteel is er niet het budget voor nieuw, zodat ik niet snel weer zal hoeven ruimen… Ik vind 30 boeken ook best karig, zeker als je ook kookboeken meerekent, en poëzie, welke beide heerlijk zijn om af en toe te gebruiken / lezen..

  1. Ja inderdaad kookboeken die mogen hier niet het huis uit. Poëzie heb ik nog niet veel, maar het gebruik van die boeken is inderdaad anders

 6. Je bent al goed bezig Antoinette! Je bent je al bewust van het feit dat je (te) veel (on)gelezen boeken hebt. Dat heb ik ook, maar ik merk dat ik er nog slecht afstand van kan doen. Vorig jaar heb ik ongeveer 50 ongelezen boeken naar de Kringloop gedaan, dit jaar ook al een stapel van 10 klaargelegd om weg te geven. Ik word er langzamerhand wel makkelijker in, maar de verzamelwoede blijft wel aanwezig….

Reacties zijn gesloten.