Mijn leesweek #1907 start een leesclub

Deze week las ik twee roadnovels uit. Nou ja Italiaanse schoenen van Henning Mankell is niet echt een roadnovel, maar een groot gedeelte van het verhaal, als Frederik met zijn oude liefde Harriet, midden in de winter op zoek gaat naar een vennetje in het bos, reis ik al lezend met ze mee door in Zweden. Met Een onbarmhartig pad van Gerwin van der Werf, kon in toeren door IJsland en vooral dat is mij waanzinnig goed bevallen. Gisteren schreef ik daarover al een recensie. Maar hoe dit boek zo vlug op mijn leesstapel kwam en wat ik nu nog meer wil lezen, vertel ik je in deze leesweek.

9200000015466670Italiaanse schoenen heb ik als boekentip gekregen via Hebban. Het was mijn eerste kennismaking met Mankell en eigenlijk vond ik het saai. Frederick die al 12 jaar zich terugtrokken heeft op een eilandje nadat hij een fatale fout heeft gemaakt als chirurg. Zijn oude liefde Harriet komt hem op zoeken. Hij heeft haar meer dan 30 jaar geleden zonder iets te zeggen in de steek gelaten. Dat lijkt mij ook al een fatale fout. Frederik is de verteller en het boek wordt spannender als je ontdekt dat hij een leugenachtig karakter heeft, maar het verloop, de onverwachte dochter verrast mij niet.  Er zijn prachtige citaten. Deze heb ik opgeschreven:

“Wat je niet ziet, is wat je te laat ontdekt. Dat geldt niet alleen voor ongemarkeerde vaarroutes op zee, dat geldt ook voor mensen.” (blz 154)

Misschien geldt het zelfs voor boeken. Het is vast boek wat iets te zeggen heeft, maar het heeft mij niet kunnen boeien.

Advertentie Start jouw leesclub
advertentie op achterpagina Letter en Geest zaterdag 9 februari 2019

Vorige week stonden 18 romans, die kans maken op de Libris Literatuurprijs 2019 in de Trouw. Zo viel mijn oog opnieuw op Een onbarmhartige pad van Gerwin van der Werf. In juni vorig jaar had ik al een enthousiaste recensie in Trouw gelezen: ijzersterke tragikomedie over een vastgelopen huwelijk, maar het boek was weer in de vergetelheid geraakt.

Gerwin van der Werf heeft mij al bij de eerste zinnen: “Het zwarte land is kaalgeschoren door wind en duizend winters. Geen levend wezen heeft er iets te zoeken, zelfs de morsdode stenen ligger er tegen hun zin.” Het is bijna poëzie.

Een onbarmhartig padHet is een roman die ik bijna in één ruk heb uitgelezen. Ook hier een ik perspectief, Tiddo, die mij als lezer op het verkeerde been kan zetten. Ik schreef gisteren al enthousiast deze recensie. Het is een heerlijk boek, waar ik wel over door wil praten. Ik vraag mij af hoe het toch zo ver heeft kunnen komen met dat huwelijk van Isa en Tiddo. Is Isa op eenzelfde manier gecharmeerd van Tiddo, zoals ik mij door hem heb laten inpakken?  En dan het motief iets verbergen; prachtig woord trouwens. Hoe mooi komt naar voren in het motief van deze roman: ‘Niemand begrijpt het menselijk hart. Het minst van alles de nukkige bergen, (…)”  Met elkaar haal je meer uit een boek.

Start jouw leesclub

Dat is precies waar de advertentie in de Trouw over ging, want met de 18 boeken die kans maken op de Libris Literatuurprijs 2019 kun je een eigen leesclub starten. Meer informatie daarover lees je op www.startjouwleesclub.nl Via de tab boekenlijst heb je summiere informatie over de boeken. Doorklikken brengt je op de boekensite van hebban.nl. Op die manier kun je boeken direct toevoegen aan je lijst van nog te lezen boeken.

mijn voorkeur voor start jouwleesclub

Een onbarmhartig pad, heb ik vorige week zaterdag gereserveerd bij de bibliotheek en lag deze week al klaar. Langer zal ik moeten wachten op Het vloekhout van Johan de Boose, daar ben ik ook erg nieuwsgierig naar. De ommegang van Jan van Aken, kan ik direct als ebook bij de bibliotheek lenen. Ik twijfel nog over Hier van Joke van Leeuwen en Drift van Bregje Hofstede. De goede zoon van Rob van Essen heb ik op mij nog te lezen lijst staan, maar daarvoor ben ik nu niet echt in de stemming. Ik heb al kennisgemaakt met zijn surrealistische schrijfstijl in Alles komt goed. Overigens De Trooster van Esther Gerritsen staat ook op de lijst.

Wil je één van deze boeken samen met mij lezen? Ik ben benieuwd of ik met één van jullie onze leesclub kan aanmelden.

Natuurlijk zouden we een leesclub online kunnen vormen, maar wat mij betreft mag het ook in Rotterdam (IJsselmonde). Als we mee willen doen voor de prijzen, zouden we ons leesclubverslag voor 13 maart moeten opsturen.

2 gedachten over “Mijn leesweek #1907 start een leesclub”

  1. Hallo Antoinette, een wekelijks plezier om jouw commentaren te lezen! Jammer dat ik zo weinig tijd heb……wat betreft Henning Mankell. Zijn Wallander boeken zijn veel beter. Tenminste als je van thrillers houdt! Ik las “Het einde van de eenzaamheid” van Benedict Wells. Dat is een aanrader!

  2. ‘Een onbarmhartig pad’ staat hoog op mijn nog-te-lezen-lijstje, dank voor je bespreking. ‘Hier’ vond ik zeer de moeite waard, dus als je nog tijd over hebt …

Reacties zijn gesloten.