Lichtval

Vanaf 20 maart hebben de christelijke boekwinkels de Week van het Christelijke Boek en daarbij ook een eigen cadeau. Dit jaar is dat de novelle lichtval van Marianne Grandia. Een kleinood, in de stijl die we van Marianne Grandia mogen verwachten, waarbij het dagelijkse leven, wat niet altijd over rozen gaat, gecombineerd wordt met een bijbeltekst en een concrete toepassing. Voor dit verhaal leven we mee met Thijs en Jolanda, die na 14 jaar huwelijk letterlijk uit elkaar zijn gegroeid. Hij zit voor zijn werk nu in Groningen en zij blijft met haar kinderen in Brabant.  lichtval_mgIn het verhaal volgen we afwisselend Jolanda en Thijs. Het wordt de lezer al gauw duidelijk dat ze allebei gekwetst zijn, maar over die gevoelens niet meer met elkaar praten. Door hun daden moet de ander raden wat ze  echt willen. Het zal geen verrassing zijn dat het op die manier niet werkt. Tot zover is deze novelle verschrikkelijk cliché en toch heb ik ervan genoten. Bijvoorbeeld door deze alinea waarin de schrijfster Marianne indirect mij aanspreekt:

 

“Dat woord bleef haken. Kon je eigenlijk wel spreken van een goede of foute aanhef van een brief? En zo ja, wie bepaalde dan wat goed was en wat fout: de schrijver of de lezer?”

Uiteindelijk vind ik de uitwerking van het bijbelgedeelte uit Hooglied 2 vers 15 erg waardevol. Juist omdat Thijs en Jolanda allebei op een verschillende manier inzien wat dit voor hun huwelijk betekent. Het is een les, die we allemaal ter harte kunnen nemen. Het is niet altijd iets groots waardoor iets stuk gaat.

Lichtval – Marianne Grandia | 2018 Uitgeverij KokBoekencentrum 92 blz.

Disclaimer: Lichtval krijg je cadeau in de christelijke boekwinkel als je voor ten minste aan 12,50 aan boeken koopt in de Week van het Christelijke boek (20 maart tot 30 maart 2019).

Eén gedachte over “Lichtval”

Reacties zijn gesloten.