Mijn leesweek #1912 De Boekenweek

Vandaag start de boekenweek. Ik had daarvoor heel veel plannen. Bijvoorbeeld oude boekenweekgeschenken gelezen en bespreken. Mijn eigen versie maken van het gedicht De moeder, de vrouw en tenslotte mijn favoriete romans waarin vrouwen en moeders een belangrijk thema zijn. Het is nog niet allemaal gelukt, maar wat ik wel heb gelezen, vertel ik jullie in mijn leesweek 1912. Het geboortejaar van opa, die niet meer leeft, maar wel veel hield van de Franse taal. Wat had ik graag met hem Franse vertaling van het gedicht van Martinus Nijhoff gedeeld, die ik van de week zag staan in het boekje van Andreas Oostboek.

De Pianoman – Bernlef

pianoman-bernlefVan het stapeltje oude boekenweekgeschenken, die ik nog niet nooit gelezen had, pakte ik als eerste pianoman van Bernlef. Het verscheen in 2008. Ik vond het een mooi afgerond verhaal.  Het begint met ‘De eerste drie jaar van zijn leven sprak Thomas Boender met geen woord.’ Met kernachtige zinnen, beschrijft Bernlef het leven van Thomas, hoe hij opgroeit met een taalachterstand in Friesland. Zijn ouders zeggen alleen maar het hoognodige. De korte zinnen onderstrepen het verhaal, wat typisch Nederlands is.  Thomas krijgt bijles van juf Jenny en leert zelfs een beetje pianospelen, maar blijft een jongen van weinig woorden. Later loopt hij weg, ontdekt de wereld en berooid strandt hij uiteindelijk in Engeland. Nu tien jaar later, kon ik het verhaal los zien van de actualiteit die in 2008 aanleiding was voor het verhaal en ik denk dat ik het mede daardoor erg leuk vond om te lezen.

lichtval_mgLichtval – Marianne Grandia

Lichtval is het actieboek wat je kunt krijgen deze week als je in de christelijke boekwinkel een boek koopt van ten minste 12,50. Het is een verhaal van een stukgelopen huwelijk wat door middel van een woord uit de Bijbel een nieuwe kans krijgt. Precies wat je van een christelijke roman mag verwachten. Ik moet zeggen de toepassing uit de bijbel is bij mij deze week wel blijven hangen. ‘Vang voor ons de vossen, de kleine vossen, die de wijngaard te gronde richten, nu onze wijngaarden bloeien.’ In het licht van de actualiteit zal ik die vossen opeens overal in Nederland.

De Moeder de Vrouw – Andreas Oosthoek

9789059368460Andreas Oosthoek is beheerder van het auteursrecht van de familie Nijhoff. Uit zijn archief heeft hij een leuk boekje geschreven waarin van alles rond het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff De moeder de Vrouw, die de laatste jaren ook bekend stond onder de beginregel ‘ik ging naar Bommel om de brug te zien.’ Ik vond het heel leuk om te lezen omdat ik de laatste tijd veel met het gedicht bezig ben geweest. Zo zijn er verschillende versies en zijn er in de loop der jaren zoveel interpretaties op de tekst los gelaten. Over dit alles wordt kort wat verteld afgewisseld met foto’s en een hele lijst aan noten.  Het is voor mij bijna een opstapje naar het lezen van een biografie. Wat dit boekje extra leuk maakte, zijn de gedichten van andere  dichters die naar aanleiding van dit gedicht zijn geschreven.

Wat ga jij doen met de boekenweek dit jaar?

3 gedachten over “Mijn leesweek #1912 De Boekenweek”

  1. Ik moet bekennen dat ik niks ga doen. Normaal ben ik vaak wel nieuwsgierig naar het boekenweekgeschenk, maar ik ben totaal geen fan van Siebelink, dus laat het dit jaar maar aan mij voorbij gaan…
    Al houd ik natuurlijk wel alle leuke recensies en blogs in de gaten 😉

Reacties zijn gesloten.