Mijn leesweek #1920

Deze week heb ik niet veel gelezen. De grootsheid van Grand Hotel Europa, kan nog geen plaats maken voor een nieuwe leeservaring. Daarnaast heb mijn hoofd gebroken over de Europese verkiezingen. Ik ben namelijk voor Europa en voor democratie, dus als ik mijn stem kan uitbrengen dan doe ik dat. Zeker nu. In het politiek speelveld tegenwoordig moet ik zelf zoeken naar informatie om een keuze te maken en dat is best lastig. In een tijd dat alles makkelijk, vlug en duidelijk moet zijn, wordt zo’n complex bestuursniveau als het Europees parlement, in Nederland vaak weggezet als een ver van mijn bed show.

In Grand Hotel Europa heeft Ilja Leonard Pfeiffer in hoofdstuk 24 iets van de Europese Unie gestopt. Het hoofdstuk heet Het concert, maar ik heb er ondergezet ‘De parodie op de onderhandelingen in de Europese Unie’. In het boek is meneer Montebello ontslagen als hoofd van de huishouding in Grand Hotel Europa. Ilja wil met de hulp van andere vaste gasten, een oude Griekse reder, een Franse dichteres en filosoof Patelski een bezwaar indienen, maar de verklaring moet van ieder afzonderlijk allerlei details bevatten waardoor de concepttekst onbruikbaar wordt. Tja geen wonder dat mensen niet meer geloven in Europa.

Gelukkig is er nog zoiets als Betrouwbare bronnen, een politieke podcast van journalist Jaap Jansen, die met Pieter Gerrit Kroeger een historicus, verhalen achter de politiek laat horen. Nu duren die podcasts 2 uur, maar de laatste tijd luister ik toch al naar stevige luisterboeken, dus ik vind de lengte van de podcast geen probleem. Sterker nog, juist de tijd, geeft de ruimte. Hier wordt Europa niet geserveerd met korte stellingen, die misschien wel populair zijn, maar die kant nog wal raken. De zaken plaatsen in een historische context, meer achtergrond geven bij politici, maken deze podcast voor mij als liefhebber van verhalen onderhoudend.

Wat doen ze daar eigenlijk?

Wat doen ze daar eigenlijkIn aflevering 35 wordt er gesproken met Chris Aalberts over het boek dat hij geschreven heeft met Mendeltje van Keulen Wat doen ze daar eigenlijk? Ik vind dit een zeer verhelderde podcast als het gaat over wat we te kiezen hebben bij de Europese verkiezingen. Ik word ook nieuwsgierig naar het boek waarin gesprekken staan met Nederlandse Europarlementariërs. Raar dat ik daar in verkiezingstijd nog niet eerder van heb gehoord. Hoewel gisteren stond er een recensie in het Nederlands Dagblad.

Met een niet nader te noemen online winkel, heb ik het boek vandaag thuis gekregen. Mijn eerste indruk:  interessant. Het is een dunne pocketuitgave, maar toch met 234 bladzijden. Er staan 20  kleurenfoto’s in van politici uit zeven politieke partijen (geen PVV-ers). Het gesprek wordt weergegeven als een interview over wat ze hebben gedaan in het Europees Parlement en wat hun eventuele plannen zijn in de toekomst. Onder de foto staat een overzicht van hun commissies en rapporteurschappen. Achterin staat een begrippenlijst.  Mijn eerste oordeel:  deze informatie hoort niet (alleen) in een boek. Dit hoort juist in deze tijd in een krant, op de radio en tv, bereikbaar voor alle kiezers. Jammer dat er geen subsidie was vanuit de Europese Unie voor gratis verspreiding in het belang van de democratie.

Wat lees jij voor de Europese verkiezingen?

Eén gedachte over “Mijn leesweek #1920”

  1. Mendeltje van Keulen is een oud-collega van me die ik ook volg op Twitter, dus ik had het boek al langs zien komen. Maar het is dus interessant, mooi om te weten, misschien kijk ik ook nog wel even bij de niet nader te noemen online winkel

Reacties zijn gesloten.