Antwoord voor Vos 8

Onlangs las ik Vos 8 van George Saunders, een klein boekje, (maar wat een verhaal). Mijn commentaar is als volgt:

Lieve vos 8,

Of is je naam inmiddels veranderd in vos de dromer, die Mens kan, het winkelcentrum ontdekte, somber werd en een boek schreef?

Het maakt niet uit, al na je eerste regels ‘Beste lezur,’ sloot ik je in mijn hart. Wat knap dat jij Mens hebt geleerd. Net zoals er in jouw nieuwe vossengroep jullie elkaar op een andere manier namen geven, kennen wij ook variaties in het Mens en ik ben benieuwd hoe het Mens van overzee eruit ziet, maar deze versie, die Nederlands klinkt, kon ik best volgen. Het was zelfs wel leuk om een zinnetje meerdere keren te lezen om te ontdekken wat jij precies bedoelde. Helaas heeft Mens niet alleen positieve dingen. Door onze taal te spreken, lijk jij meer na te denken en daar wordt je niet vrolijk van.

Hoewel je brief uiteindelijk een zeer serieus onderwerp aankaart, heb ik verschrikkelijk gelachen over hoe jij de vossen verdedigd in het feit dat zij niet sluw zijn; Jullie hebben gewoon eerlijke afspraken met andere dieren. Je betoog klinkt zo slim, dat het mij pijn doet om te zeggen dat mensen (want dat is tenslotte je vraag) precies op dezelfde manier denken over eerlijke afspraken. Ik zou je kunnen vertellen over het afschieten van het wild in een natuurgebied, waarbij zij zeggen dat ze het doen omdat het beter is voor de dieren. Jij zal het niet begrijpen en daarmee laat je zien dat jij het naïeve van een dromer nog steeds in je hebt.  Al ben je door je avonturen somber geworden.

Sommige mensen zullen zeggen dat het van je afschrijven voldoende is om te genezen van je somberheid. Jij hebt daarvoor mijn antwoord op je vraag niet nodig en ik spreek niet voor alle mensen, net zoals jij niet voor alle vossen kunt spreken of wel?

Weet je, ik heb mij nog een tijdje nagedacht over de naam van het nieuwe winkelcentrum Vossen zicht staete. Dat is natuurlijk een typisch staaltje mensen humor; om het een naam te geven waar je vroeger vossen kon zien, maar nu door de komst van de winkels, de parkeerplaatsen, niet meer. Dat jij met vos 6 komt opdagen op zo’n plek en daar zoiets verschrikkelijks meemaakt dat jij dan jouw kant van het verhaal wil vertellen en ons alsnog vossenzicht geeft.  

Misschien troost het je dat ervaringsverhalen zoals die van jou bij mensen binnenkomen en dat zij daardoor hun leven veranderen. Jij hebt mij in elk geval in het hart geraakt.

Beste Vos 8 mijn antwoord plaats ik online. Misschien dat een ander het alsnog uitprint en de brief onder ‘het Voogul Voedur Huisje legt van de kerel die Meloenski heet en aan het eint van de Duidulluke Rond Wech woont’. Stiekem hoop ik dat op deze manier meer mensen nieuwsgierig worden naar jouw brief en jouw advies te harte zullen nemen.

Ik hoop nog eens van je te horen,

Vos 8 – George Saunders (2018) | De Geus uitgever 54 bladzijden met tekeningen

Disclaimer: geleend uit de bibliotheek

Eén gedachte over “Antwoord voor Vos 8”

  1. Wat heb je dit mooi vormgegeven Antoinette. Vos 8 stond al langer op mijn lijstje, maar nog niet te reserveren bij mijn bibliotheek. Ik heb nu toch maar een aanvraag buiten de provincie gedaan 🙂

Reacties zijn gesloten.