Mijn leesweek #1927

Er zijn weken voorbij gegaan dat ik niet gelezen heb. Ik heb een serie (Designated survivor) verslonden op Netflix. Maar nu liggen er weer drie boeken op de boekenplank, die ik met andere mensen lees in verschillende vormen van leesclubs.

Een paar weken geleden ben ik ingeloot voor de Hebban Leesclub Welkom in het Rijk der Zieken. Toen ik het boek ontvangen had, ben ik gelijk gaan lezen. Maandag start de leesclub en gisteren heb ik gewerkt aan mijn recensie die ik dan met jullie zal delen.

5768b8dee67127.66296519Deze week was het ook tijd voor de leesclub van Senia. Wij bespraken het boek ‘Ons soort mensen’. Echt een geweldig boek voor een leesclub. Er is daar zoveel over te zeggen!  Juli Zeh creëert een fictief dorp Unterleuten op het platteland onder de rook van Berlijn. Er speelt daar van alles uit het verleden, maar het dorp trekt tegenwoordig mensen aan uit de stad. Ze laat het verhaal tot leven komen door steeds het perspectief van één van de bewoners te kiezen. Een scala van archetypen in de moderne samenleving, die net geen karikaturen worden omdat de personen, behalve een geschiedenis ook een hart, hoofd en ziel hebben en op elkaar reageren, in beweging komen en soms verrassende keuzes maken. De katalysator lijkt in dit verhaal de komst van een windmolenpark en dan heb je het verhaal aan het rollen, vol tegenstellingen, die verder gaan dan voor of tegen.  Wat ik fascinerend vind aan dit verhaal is de tunnelvisie die mensen gebruiken om hun omgeving te duiden. Echt schokkend wat een mens in zich heeft om feiten te manipuleren tot fictie en hoe fictie voor iedereen verschillend kan zijn. Echt wat mij betreft een mustread voor de vakantie. Het verhaal speelt in de maanden juli en augustus. Juli Zeh heeft een scherpe pen die ver gaat om onze tijd te analyseren, daar steek je wat van op.  

Misdaad_en_straf_5b6846eda2e67Het derde boek op de plank wordt samengelezen en besproken. Ali Molenaar heeft haar exemplaar van Misdaad en Straf van Dostojveski. Ze heeft een lees- en blogplan gemaakt in het kader van #wijlezenmisdaadenstraf. Ik was al begonnen, voordat Netflix er tussen kwam. Wat een roman, vol cliffhangers aan het eind van elk stukje. Spannend op een ander niveau, want de moord en moordenaar zijn al vrij gauw bekend. Zo deden ze dat in een tijd toen er nog geen Netflix was. In de vertaling van Hans Boland is bij het boek blijven niet moeilijk. Ik heb al wat aantekeningen gemaakt, alleen al van deel 1 meer dan 1500 woorden. Zoveel details die mij opvielen en psychologische vragen die interessant zijn. Volgende week duik in dus weer in de wereld van Sint Petersburg in de 19de eeuw. Een bijzondere tijdreis. Voor meer van mijn leeservaring zul je nog even moeten wachten tot 18 juli. In de maand van de Klassieker, op donderdag 8 augustus bloggen wij over het laatste deel van deze roman.

Welke manier van samen lezen spreekt jullie het meest aan?

2 gedachten over “Mijn leesweek #1927”

  1. Wat leuk dat je daar allemaal aan meedoet! Ik zit zelf ook bij een Senia-leesclub en dat is gezellig. Ook zorgt het ervoor dat je af en toe een boek leest dat je zelf nooit zou kiezen. Op het internet zoek ik juist bloggers op die ongeveer dezelfde smaak hebben. Samen zo’n Russische klassieker lezen is leuker dan alleen en mijn irl boekenclub zou zich daar nooit aan wagen.

Reacties zijn gesloten.