Mijn vakantiebieb deel 1

Ja ook wij hebben nu eindelijk vakantie! Tijd om te bedenken wat ik wil gaan lezen en meenemen de komende tijd. We zijn veel onderweg, dus beperk ik het aantal fysieke boeken en lees ik meer digitaal, wel zo makkelijk.  Het liefst op mijn ereader, maar het kan ook op de Ipad. Al jaren was de vakantiebieb van de bibliotheek daarbij een vaak geopende app. Tot dit jaar. Blijkbaar ben ik zo zuinig op mijn Ipad, dat hij nog niet vervangen hoeft te worden, maar niet meer werkt met de nieuwste IOS update. Helaas kan ik de officiële  vakantiebieb niet downloaden, maar twee titels zitten toch in mijn vakantiebieb van dit jaar. Hoe doe ik dat?

Ondertussen heb ik op mijn ereader al een aardige verzameling ongelezen boeken uit acties van Hebban, Total (een paar maanden Bookchoice), een vergeten leesexemplaar van de uitgever en zelfs gekocht, maar nog nooit gelezen. Tot mijn verbazing is het een verzameling waar van alles in zit, (vertaalde) literatuur, thrillers, young adult met magie, tot een heerlijke chicklit.  Bij deze dus mijn eigen unieke vakantiebieb op mijn ereader. Benieuwd naar mijn lijst, kijk dan op deze boekenplank.

Wat zal ik gaan lezen?

Achterstallig geluk – Lineke Dijkzeul (2013)

Een niet bij name genoemde dochter bezoekt voor de laatste maal het huis van haar moeder. Om afscheid te nemen, maar ook in de hoop in het reine te komen met het verleden – en met zichzelf. Het lijkt een hopeloze missie: bitterheid en verdriet overheersen. Het beeld kantelt wanneer ze haar moeders schoenen vindt, al die jaren zorgvuldig bewaard. Zwart fluwelen, hooggehakte avondschoenen, symbool van een gedroomd leven. Belangrijker nog is de vondst van het verloren gewaande ‘jaarboek’ dat zijzelf als heel jong meisje bijhield.

Anna  – Niccolo Ammaniti (2013)

Nadat een mysterieus virus alle volwassenen heeft uitgeroeid, is Sicilië verworden tot een gigantische ruïne van verlaten steden, afgebrande winkelcentra en onbegaanbare wegen. Alleen de kinderen zijn overgebleven en proberen op het desolate eiland, waar de hitte en de zon het landschap teisteren en overal hongerige wilde honden op de loer liggen, te overleven zonder elektriciteit, vers water en voedsel.
Sinds de dood van hun ouders zorgt de dertienjarige Anna voor haar acht jaar oude broertje Astor, aan de hand van het notitieboekje dat haar moeder achterliet. Als Astor wordt ontvoerd, besluit Anna samen met haar hond naar hem op zoek te gaan in de hoop uiteindelijk de overtocht naar het vasteland te maken, op weg naar een nieuwe toekomst.

Ik zag Menno – Sandra Bernart (2015)

Vincent heeft berekend dat hij gelukkig zal worden met Kim. Wanneer hij bij het boeken van hun huwelijksreis zijn doodgewaande broer Menno herkent in de reisbrochure, offert hij zijn zorgvuldig opgebouwde zekerheden op met maar één doel: zijn broer vinden.
Hij begint zijn zoektocht in Spanje, maar zonder succes. Rosana, een straatartieste zonder hoofd, stimuleert hem zijn risicomijdende levenswijze los te laten, om de kans te vergroten zijn vrijgevochten broer tegen het lijf te lopen. Langzaamaan gaat hij het leven leiden dat Menno zou hebben geleid. Aanvankelijk om Menno te vinden, maar de onbevangen manier van leven bevalt hem verwarrend goed.

De pschiater en het meisje – Erik Rozing (2016)

Het leven van de jonge arts Edgar Simons heeft er wel eens zonniger uitgezien. Zijn vriendin heeft hem verlaten en in zijn opleiding tot psychiater staat hij onder verscherpt toezicht na een inschattingsfout met fatale gevolgen. Sindsdien valt het niet mee om zijn opleider ervan te overtuigen dat hij wel geschikt is voor het vak. Dan krijgt hij Stella in behandeling, een jonge, aantrekkelijke borderlinepatiënte met een aanstekelijk gevoel voor humor. Stella is grenzeloos en dringt steeds verder in Edgars leven door. Zij fascineert hem, hij obsedeert haar. Hij moet haar op afstand zien te houden, maar hoe?

Broertje – Micheal Berg (zit ook in de officiele vakantiebieb)

In een landhuis aan de Côte d’Azur liggen drie doden. Een Nederlandse oud-politicus, zijn echtgenote en een onbekende jonge vrouw. Inspecteur Fillon houdt de vermoedelijke dader aan: Felix, de zoon van de politicus. Maar Felix is in shock en niet aanspreekbaar. Fillon belt de zus van Felix, Lotte Pradeau, een Nederlandse stand-up comedian, die met haar familie heeft gebroken. Ze reist naar Zuid-Frankrijk en komt voor een dilemma te staan, kiest ze voor zichzelf of voor haar broertje.

Zomerlicht en dan komt de nacht – Jón Kalman Stefánsson (2018)

In Zomerlicht, en dan komt de nacht schrijft Jón Kalman Stefánsson over een klein IJslands dorp, waar de bewoners dolen in het labyrint van de menselijke ziel. Iedereen strijdt op zijn manier tegen de lethargie, een gevaar dat in de kleine gemeenschap op de loer ligt. Stefánsson schrijft met mededogen over het dorp, waarin de komst van een restaurant met veel wantrouwen wordt bezien en een affaire de gemoederen lang bezighoudt. Het einde van deze roman zal daardoor als een mokerslag aankomen en de lezer niet meer loslaten.

Deze zes boeken geef ik de meeste kans, een ebook per week.  Veel leesplezier en fijne vakantie allemaal!

5 gedachten over “Mijn vakantiebieb deel 1”

  1. Heb je wel zes weken vakantie? Of is dat de vakantie van je kinderen?
    Bij mij staat Jón Kalman Stefánsson ook op de e-reader, al weet ik niet eens meer hoe hij daarop is gekomen, zo lang is het geleden #oeps Het debuut van Erik Rozing vond ik erg goed en daarom ben ik blij dat ik via Anna’s leesreis het vervolg daarop heb gewonnen 🙂 Anna van Ammaniti is ook de moeite waard.
    Dat wordt vast een heerlijke leeszomer. Fijne vakantie!

    1. Ja dat is de vakantie van de jongens. Mijn werk en privé loopt zo door elkaar dat ik dat maar aanhoudt. 😅 Het boek van IJsland heb ik via abonnement op Trouw.

Reacties zijn gesloten.