Mijn leeszomer #2019

Hier ben ik weer, nu de zomer bijna voorbij is. Heb jij zes weken vakantie? vroeg iemand naar aanleiding van mijn bericht over de vakantiebieb. Nou niet echt, maar ondertussen heb ik maanden niet geblogd terwijl ik ideeën had over de literatuur van mijn vakantiebestemming en de klassiekers van augustus. Na de vakantie kreeg ik het druk met vrijwilligerswerk voor Vereniging Protea en de Rotterdamse Rugby Club. Nu heb ik een moment om jullie bij te praten over de verschillende boeken die ik deze zomer heb gelezen of toch niet ben doorgekomen. Een blog van meer dan acht leesweken, acht boeken  en  één verhaal.

 

Zomerlicht en dan komt de nachtZomerlicht en dan komt de nacht

Ik begon met Zomerlicht en dan komt de nacht van Jon Kàlman Steffanson.  De verhalen in dit boek van een IJslands dorp laten een ontwikkeling in de maatschappij zien. Het taalgebruik is poëtisch en het wij-perspectief opvallend. In het begin vond ik het lastig om in te komen. Uiteindelijk koos ik voor het luisterboek. Bij boeken waar ik moeilijk in kom, werkt dit voor mij heel goed, omdat dan de voorlezer het ritme bepaalt en mij meeneemt het verhaal in. Van Zomerlicht en dan komt de nacht heb ik een kladrecensie geschreven, die ik binnenkort zal publiceren op mijn blog.

Salomo – Hanna Bervoets

Doordat ik het luisterboek via Storytell had gedownload, kwam ik ook in aanraking met Storystell orginals. Deze zomer hebben zij negen korte verhalen rondom Het strand. Ze duren nauwelijks een half uur. Ik heb ze bijna allemaal geluisterd. Vooral Salomo van Hanna Bervoets vond ik ijzersterk. Nadat ik geluisterd had naar de brief van een moeder, die schrijft aan haar kind,  wat ooit op tweejarige leeftijd op een Turks strand was verdwenen,  wilde ik hem gelijk nog een keer luisteren en vroeg ik  mij af, hoe ik überhaupt een Salomo’s oordeel kon vellen over haar situatie.

Gewone Genade

Daarnaast las ik Gewone Genade van William Ken Krueger, een boek wat mij was aangeraden door de boekhandelaar. De christelijke uitgever geeft namelijk niet vaak romans uit en als hij het dan toch doet dan is het bijzonder. Het was een heerlijk leesboek voor de zomer, omdat het zich in de zomer afspeelt, maar dan in de jaren zestig in het Midwesten van Amerika. Nu is heerlijk wel een simpele beoordeling over een boek waar in christelijke kring nogal veel om te doen is, omdat er zoveel in wordt gevloekt. Dus ook van dit boek kun je binnenkort een uitgebreidere recensie lezen op mijn blog.

Detective Agathe Christie

Hierna wilde ik mij alvast voorbereiden op de Augustus Klassieke literatuur maand. Ik had Woeste Hoogten liggen van Emily Bronte, maar pakte eerst een klassieke detective. Murder on the Oriënt express.  Ik had hem heel lang geleden gelezen en ik dacht dat ik het plot alweer was vergeten, zodra Hercule Periot in de trein stapte wist ik weer wie het had gedaan. Dus ik pakte een andere uit de bibliotheek en wel Toen waren er nog… Een titel die is aangepast omdat 10 kleine negertjes niet meer kan. Het lijkt ook niet echt nodig voor dit misdaadverhaal. Het heeft een geweldig wie is de mol gehalte wanneer  op een onbewoond eiland, de een na de ander sterft. Ik kreeg er plezier in om Agathe Christie te lezen; een ouderwetse who did it, wat in een dag uit is en waar ik als lezer de moord wil oplossen, maar veel meer kan ik er niet over zeggen.

Eilandgasten trilogie van Vonne van der Meer

eilandgasten trilogieEen ander vakantieproject is, het lezen van literatuur die zich afspeelt op mijn vakantiebestemming. Wij zijn dit jaar naar Vlieland geweest en dus begon ik met de klassieker op dat gebied: Eilandgasten van Vonne van der Meer. Het voelde enigszins gedateerd, vooral de beschrijving van het vakantiehuisje. Daar kon ik niet echt warm voor lopen. Gelukkig hebben wij gekampeerd op de camping Stortemelk, maar daarover schrijft Vonne dan weer niet al te flatteus: “Rare naam Stortemelk, deed haar denken aan de straaltjes die spontaan uit haar borsten gevloeid waren toen ze na zes maanden was opgehouden met voeden.”

De levensverhalen van de vakantiegangers pakten mij niet echt. Ik vond het pas interessant toen sommige gasten terugkwamen in Avondboot en Het laatste seizoen. Sterker nog het laatste verhaal van Eilandgasten wijkt zo af in stijl dat ik het in eerste instantie heb overgeslagen. Pas doordat bezoeker nummer één van Duinroos, in deel twee een link met haar heeft, heb ik haar verhaal alsnog gelezen. Wat een mooie quote zit daarin:

Eigenlijk heeft een mens niets, behalve een naam en op een of andere manier begreep ik dat op het eiland altijd veel beter. Omdat hier ook niets van mij is. Niets waarvan ik hier zo geniet kan ik het mijne noemen.

Het leek stiller dan het was – Eva Kelder

Dat gold ook voor onze vakantie. Op Vlieland las ik Het leek stiller dan het was. De jeugd van Seije speelt zich af op Vlieland en ik las over plekken die ik letterlijk op kon zoeken. Dat vond ik wel grappig, maar toen Seije later naar Schotland ging en New York, had ik het gevoel dat ik op het eiland bleef hangen. Ik heb niet alle lagen afgepeld en het kunnen waarderen voor wat het waard is, dus ik vermoed dat ik deze nog een keer moet herlezen.

Ik zag Menno – Sandra Benart

Ik zag mennoZo stagneerde mijn leeshonger. Ik zal jullie niet vermoeien met De ondragelijke blankheid van het bestaan (over Zuid-Afrika), wat weliswaar droge humor heeft van Marianne Thamm, maar ook veel details die niet in een levensgeschiedenis hoeven te staan. Terwijl mijn man elke dag zijn boek pakte, ging ik sudoku’s oplossen.  Pas aan het eind van de vakantie zocht ik op mijn ereader ‘Ik zag Menno’. Wat is dat een heerlijk boek voor een vakantie!  Omdat Menno op zoek gaat naar zijn broer in Spanje die hij herkent van een foto in een vakantiebrochure. Het verhaal wordt afgewisseld met flashbacks over een vakantie in zijn jeugd met zon, zee, strand, vakantieliefde en de verdwijning. Ik vind het voor een debuut heel knap. Als lezer volg ik Menno de verteller van het verhaal en toch had ik sommige dingen eerder door dan hij, waardoor het interessant is om zijn ontwikkeling of verwerking van het drama toentertijd te volgen.

De verovering van Lady Charlotte – Carolyn Miller

de verovering van lady charlotteToen ik thuis kwam, lag er een verrassing van de uitgever; een recensie exemplaar van het soort romans waarvan ik al heb aangegeven dat ik die aan mij niet besteed zijn. Een romance tussen hogere kringen, met baljurken en etiquette, in het Engeland van de 18e eeuw. Te verleidelijk om te laten liggen en in een weekend uit. Prima spanningsboog, waarbij het verhaal deels vanuit haar perspectief en dan zijn perspectief wordt geschreven. Er is veel aandacht voor het feit dat vrouwen nauwelijks zelf iets te zeggen hebben over hun situatie behalve dan de keuze hoe zij zich eronder voelen en natuurlijk speelt het christelijke geloof bij deze uitgever ook een rol, waardoor de hoofdpersonen ondanks moeilijkheden volhouden. Tja allemaal heerlijk ter ontspanning, maar echt het voelt als een quilty pleasure en er is wel het een en ander op aan te merken, vooral op het gebied van interpunctie.

Swing Time – Zadie Smith

swing timeTot slot moest ik beginnen aan het boek voor de leesclub Swing Time. Ik had nog twee weken de tijd, maar door de drukte voor de reünie van Zuid-Afrikaanse adoptiekinderen en spelers die hun lidmaatschap voor het rugbyseizoen op orde willen hebben, kwam ik er nauwelijks aan toe. Een geluk dat Zadie Smith korte hoofdstukken schrijft, zodat ik elke dag iets kon lezen. Toch moest ik bij de bespreking afgelopen woensdag bekennen dat ik niet verder was gekomen dan bladzijde 150.  In dit verhaal mis ik de spanningsboog om het einde van meer dan 400 pagina’s te halen. De leesclub concludeerde dat het boek interessant is met thema’s over vriendschap, moeizame moeder- dochter relatie, dans en muziek, zoeken naar je identiteit, zelfs in Afrika. Ik was zelf geraakt door deze analyse van de verteller:

Wat verlangen we als kind van onze moeder? Volledige onderworpenheid. Zeker, het is heel sympathiek en redelijk om te zeggen dat iedere vrouw recht heeft op een eigen leven, op haar ambities en verlangens enzovoort. Die dingen heb ik ook altijd voor mezelf gewild. Maar als kind, nee, dan voer je een uitputtingsoorlog waarbij geen enkele redelijkheid komt kijken, nog geen greintje, want het enige wat je van je moeder verlangt is de onvoorwaardelijke erkenning dat ze enkel en alleen jouw moeder is en verder geen veldslagen te leveren heeft. Ze moet haar wapens neerleggen en zich aan jou overgeven. En als ze dat niet doet, is het pas echt oorlog, en tussen mij en mijn moeder was het dan ook oorlog. (blz. 24)

Dat waren de boeken van de afgelopen zomer. Deze week heb ik een dun boek uit de bibliotheek gehaald, zodat ik jullie volgende week weer bij kan praten over mijn leesweek. Want zo lang zonder jullie lezers, dat mag toch niet gebeuren?

3 gedachten over “Mijn leeszomer #2019”

  1. Fijn dat je er weer bent 🙂
    Ook ik ben in heel wat boeken gestrand de afgelopen tijd. Des te groter is de vreugde als je dan weer wel een geweldig verhaal leest. ‘Het leek stiller dan het was’ is één van mijn lievelingsboeken. Jammer dat het jou minder trof. De boeken van Vonne van der Meer heb ik graag gelezen, die zijn fijn voor tussendoor. Een ander boek van Jon Kalman Stefansson staat nog op mijn lijstje voor binnenkort. IJsland trekt mij wel, niet dat ik er fysiek heen wil, maar als locatie voor een roman is een eiland altijd goed.

  2. Wat leuk dat je er weer bent Antoinette, ook ik heb je gemist! Je hebt een mooie stapel boeken gelezen. Voor enkele boeken moet je gewoon in de stemming zijn om ze te lezen, zeker op vakantie. Destijds heb ik ook een aantal aan de kant geschoven.
    Ik zag Menno lijkt me verreweg de leukste die je deze vakantie gelezen hebt, ga het toch eens lenen in de bibliotheek.

Reacties zijn gesloten.