Mijn leesweek #1938

De leesdip na de vakantie heb ik overwonnen met Een zachte hand van Leïla Slimani. Deze schrijfster komt 31 oktober naar Rotterdam. Een van de motto’s voor deze roman komt uit Misdaad en straf, die ik onlangs heb gelezen, dus dat is alvast een goede springplank. De eerste zin windt er geen doekjes om: ‘De baby is dood.’

9789046823958Een zachte hand is geen who di dit, maar veel meer waarom? In Parijs wonen Myriam en Paul Mass in een klein appartement met twee jonge kinderen. Myriam bleef in eerste instantie na de geboorte van haar dochter thuis en werd vrij gauw daarna zwanger van hun zoon. Maar op een gegeven moment benauwt het moederschap haar en wil zij weer gaan werken als advocate. Voor hun kinderen zoeken ze een nanny en in Louise lijken ze de perfecte oppas te hebben gevonden. (Overigens dat is de titel van deze roman op dit moment.)

Door de korte zinnen vond ik het een makkelijk boek om te lezen. Heel gedoseerd komt er steeds meer informatie over Louise en hoe Paul en Myriam haar behandelen. Voor mij maakte Leïla Slimani invoelbaar dat er een wereld van verschil is tussen de sociale lagen van de bevolking. In dit geval heeft het gezin Mass geen idee van de zorgen van Louise, hun werknemer en dat terwijl zij bijna in huis woont. Hoe makkelijk sluiten wij de ogen voor onze naaste?

Non fictie – Het vervallen huis van de Islam

koopmans_Het vervallen huis van de islam@1.inddEen ander boek wat mij daarna onverwacht heeft geraakt is Het vervallen huis van de Islam van Ruud Koopmans. Toen ik in dit boek begon, kon ik het nauwelijks wegleggen. Ja ook non-fictie kan boeiend zijn. Ruud Koopmans is hoogleraar sociologie en in dit boek laat hij zich kritisch uit over de fundamentalistische islam; moslims die vast willen houden aan de letterlijke interpretatie van de profeet Mohammed en onder de sharia willen leven. Maar Ruud Koopmans is niet alleen kritisch. Hij schrijft heel gepassioneerd, juist over moslims, die door de invloed van de fundamentalistische islam, (volgens de schrijver sinds de Iraanse revolutie in 1979) steeds verder achterop lijken te raken, onder meer op democratisch en economisch gebied.  Hij wil lezers bewust maken dat wij iets moeten doen aan het lot van vrouwen, homoseksuelen en minderheden, die niet vrij en veilig kunnen leven. Hij doet dit vrij overtuigend met cijfers uit verschillende onderzoeken. Hij vergelijkt situaties in landen met en zonder islamitische regering en hun ontwikkeling de afgelopen jaren. Zodoende bewijst hij dat vaak gehoorde oorzaken als westers kolonialisme, inmenging van buitenaf en discriminatie geen steekhoudende verklaringen zijn voor de achterstand die de Islamitische wereld heeft.

Het leest als een opfriscursus wereldgeschiedenis en logisch denken over oorzaak en gevolg. Als boekenliefhebber vind ik het schokkend om te lezen dat de uitvinding van de drukpers honderden jaren is tegengehouden in het Ottomaanse rijk en dat de gevolgen daarvan nu nog merkbaar zijn; hoger analfabetisme, minder boekpublicaties en ook minder vertalingen naar het Arabisch, Turks, Farshi en Bahasa Indonesia, de vier belangrijkste talen in de islamitische wereld. Zelfs 5 miljoen Finnen vertalen meer boeken dan een half miljard moslims. (blz 176).

Na het lezen blijf ik zitten met een ongemakkelijk gevoel, vooral daar waar de schrijver begint: Waarom is er niet meer protest tegen de gevolgen van de fundamentalistische islam? Meer solidariteit zoals er bijvoorbeeld was met de zwarte bevolking in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid. Het is een vraag die het boek niet beantwoordt. Hij past bij de roman Een zachte hand, die ik heb gelezen. Het is makkelijker om onze ogen te sluiten voor de nood van onze naaste.

Disclaimer: beide boeken geleend van de bibliotheek. Het vervallen huis van de Islam inmiddels gekocht.

Eén gedachte over “Mijn leesweek #1938”

  1. Klinkt als interessante, maar zware kost. Of toch in elk geval als dingen die nog een tijd blijven hangen..

Reacties zijn gesloten.