Moord op Huilwater

Karin Brynard, auteur van onder andere Moord op Huilwater is deze week in Nederland en België vanwege de Week van de Afrikaanse Roman. In 2016 was ik betrokken bij deze week om de liefde voor het Afrikaans, wat gedeelde wortels heeft met Nederlands, te promoten. Dit jaar lukt het mij niet om naar één van de bijeenkomsten te gaan. Helaas want in 2017 heb ik ontzettend genoten van het boek van Karin Brynard. Ik zal jullie alsnog vertellen waarom ik  Moord op Huilwater een boeiend boek vind.

Moord op HuilwaterHet Afrikaans heeft een term voor een pageturner, meestal thrillers, namelijk een lekkerleesboek. Moord op Huilwater van Karin Brynard is voor mij zo’n boek. Het lukt de schrijfster om het kale landschap van de Noord-West Provincie op zo’n aantrekkelijke manier te beschreven, dat ik het met eigen ogen wil zien. Het verhaal gaat over een moord op een kunstschilderes Freddie en haar geadopteerde dochter op een boerderij in deze verlaten provincie. De adoptie op zich speelt nagenoeg geen rol in het verhaal. Hoewel de zus van Freddie, Saar ontdekt, dat Freddie veel wilde doen uit respect voor de cultuur van het meisje.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Saar, die al jaren geen contact meer had met haar zus en inspecteur Beeselaar, die de moord moet oplossen. Zo’n plaasmoord zet alles in de boerengemeenschap op scherp, dus ook een politiek mijnenveld, in plaats van alleen een moord oplossen. Karin Brynard trekt echt alles uit de kast naast het familiedrama, de politiek, de economische omstandigheden, de culturele diversiteit van Zuid-Afrika (zowel het bijgeloof, als de waardering voor dicht bij de natuur leven van de San).  Door de afwisseling van het perspectief blijft het verhaal vaart houden en zoals een goede thriller betaamt zit er een onverwachte twist in het verhaal. Deze roman combineert zo’n beetje alles wat ik tijdens de laatste vakantie in Zuid-Afrika heb ervaren.

Moord op Huilwater – Karin Brynard (2011) |Uitgeverij Ailantus 484 blz.