Vijf favoriete romans uit het Afrikaans

Literatuur uit Zuid-Afrika heeft altijd een speciale plek in mijn hart en in mijn boekenkast. In de Week van de Afrikaanse roman, deel ik met jullie mijn favoriete romans,  die oorspronkelijk in het Afrikaans zijn verschenen.

1) Fiela’s kind – Dalene Matthee

9789088653056Fiela’s kind van Dalene Matthee staat met stip op nummer één. Lang geleden gelezen, mijn exemplaar is van 1998, nog voordat ik wist dat Zuid-Afrika mij houkinders zou geven, maar dat maakt wel dat dit verhaal voor mij een extra lading heeft. Juist omdat de rollen zijn omgedraaid. In de bossen van Knysna verdwijnt een jongetje van een houthakkersgezin in de 19de eeuw. Aan rand van de Karoo wordt jaren later de blanke Benjamin gevonden, die al sinds zijn derde jaar bij Fiela woont, een zwarte vrouw met haar eigen boerderijtje. Waar hoort hij thuis?

Lees hier mijn uitgebreide boekencommentaar.

2) Het meisje uit de trein – Irma Joubert

Joubert_Meisje-trein_VP-MIDPIRCEHet meisje uit de trein was mijn eerste boek van Irma Joubert en ik was direct onder de indruk. Ik moet zeggen dat alle vuistdikke romans die later verschenen zijn, nooit die  leeservaring meer kunnen evenaren. Het voelt alsof Irma Joubert steeds hetzelfde patroon heeft, veel geschiedenisfeiten weven in een romantisch verhaal, waarvan je de pagina’s blijft omslaan, dus geboeid lezen, terwijl je de afloopt al kent. Toch herinner ik mij van deze roman nog goed dat ze zo treffend het verscheurde gevoel van Gretl beschreef die gevangen zit tussen twee culturen. Tja alweer, Afrikaanse romans zullen zeker ook andere thema’s hebben, maar dit spreekt mij het meest aan. Het verhaal van het meisje uit de trein, is het verhaal van Gretl, die vanuit een verwoest Europa na de oorlog de kans krijgt om geadopteerd te worden door een boerengezin in Zuid-Afrika.

3) Dit leven – van Karel Schoeman

Dit leven Karel SchoemanDeze roman, het eerste deel van een trilogie is prachtig; mooi gelaagde literatuur. Het boek was voor mij een tijdreis naar de 19de eeuw, waar ik in een eindeloze nacht luisterde naar het levensverhaal van een boerenvrouw, die met het verleden in reine probeert te komen voordat ze zal sterven. Ik was vooral ook onder de indruk van het poëtisch taalgebruik. De slow read kon ik voor de volgende boeken van deze schrijver niet meer opbrengen, maar dit leven staat als een huis. Beslist een herlezing waard. Lees hier mijn uitgebreide boekencommentaar.

 

4) Spiegel van André Brink

spiegel andre brink

Onlangs las ik Spiegel van André Brink. Deze schrijver heeft veel meer titels op zijn naam staan en misschien is spiegel niet zijn beste boek, maar zijn andere werken moet ik nog ontdekken. Bij spiegel merkte ik al wel de kracht van de schrijver, die een blanke man voor een dag kan transformeren in zwarte man. Althans zo ontdekt hij zelf in de spiegel, maar hoe reageert zijn omgeving op hem en welke invloed heeft huidskleur over wat wij van andere denken? Dit is een verhaal wat je wel aan het denken zet.

 

5) Moord op Huilwater – Karin Brynard

Moord op HuilwaterThrillers/detectives zijn vaak echte pageturners, waar je geboeid blijft lezen omdat de moord toch opgelost moet worden. In het Afrikaans noemen ze dat een lekkerleesboek en ze hebben er veel, die ik met plezier heb gelezen. Moord op Huilwater koester ik extra omdat ik dit de eerste roman was die ik las na de vakantie in 2017 in Zuid-Afrika. Opnieuw was het land in al zijn facetten; wonderlijk natuurschoon, maar ook discriminatie, armoede, geweld, corruptie,  vooroudergeloof en andere cultuurverschillen op mij afgekomen. Deze roman laat al die facetten voorbij komen in een boeiend verhaal over een gruwelijk drama, wat helaas in Zuid-Afrika nog vaak voorkomt.

Welke titels zal ik verder nog noemen?

 

Het Afrikaans is ook de taal van kleurlingen. Dit is mijn land van Simon Bruinders en de dichtbundel Santenkraam van Rondela Kamfer bewijzen dat, vooral de dichtbundel heeft mij aangenaam verrast. Wat ik verder opvallende romans uit het Afrikaans vind, is Kijk mij in de ogen van Jan Huisamen, waar de schrijver een stem geeft aan een kleurling vrouw. Als ik een lijstje zoals dit maak, dan valt het mij weer op hoeveel titels er nog zijn, die ik had willen lezen, maar waar ik nog niet aan toe ben gekomen. Alleen al daarom is het leuk dat er een week is van de Afrikaanse roman, zodat ik tijd maak voor literatuur uit Zuid-Afrika. Op dit moment lees ik bijvoorbeeld De expeditie naar de baobab van Wilma Stockenström.

Voor een overzicht van alle romans uit Zuid-Afrika die ik heb gelezen en besproken op mijn blog kijk hier.

Welke favoriete titels hebben jullie uit het Afrikaans?

 

 

Eén gedachte over “Vijf favoriete romans uit het Afrikaans”

Reacties zijn gesloten.