Kinderboekenweek / mijn leesweek #1941

Nog tot morgen is het kinderboekenweek en ook op mijn blog aandacht voor kinderboeken. Ik las deze week meerdere kinderboeken en nog een andere roman waarin kinderen een belangrijke rol spelen, die veel indruk heeft gemaakt. Lees er meer over in mijn leeswerk #1941.

Gevaar op het water – Jack Heath

Gevaar op het waterIk kon de verleiding niet weerstaan en nam voor de jongens ‘Gevaar op het water’ mee van Jack Heath. Inmiddels heb ik heb ook teruggebracht bij de boekwinkel, geen aanrader dus!

De cover van Gevaar op het water is aantrekkelijk:  een haai en een surfer. Ook het concept van het boek is duidelijk:  meerdere avonturen van 30 minuten. Het begin staat vast, het einde kiest de lezer. Al vanaf het begin wordt de lezer consequent aangesproken met je en blijken er meerdere mogelijkheden te zijn op het strand: wel of niet gaan surfen, wel of niet de vrouw die met een boot aankomt vertrouwen? Bij de eerste keuze die de lezer moet maken gaat het nog om een jongens- of een meisjesnaam. Vervolgens maakt dat in het hele avontuur niets meer uit. (oeps) Maar kies je voor de jongensnaam, loop je bij de volgende keuze al vast, want aan het eind van dat hoofdstuk staat een verkeerd paginanummer. (oeps) Ongeacht of je een jongen of meisje bent, zul je moeten verder lezen bij pagina 20. In dat hoofdstuk kun je kiezen tussen de weg naar het kamp of naar de uitkijktoren. Dan blijkt dat de weg naar het kamp ook niet met een goede verwijzing in het boek staat. (oeps) Als het in het begin van het avontuur al zo mis gaat met de opties, is de kans groot dat je het boek helemaal niet leest. Het vergt enig gepuzzel om alle opties uit het boek te halen. In totaal heeft een avontuur vijf tot acht dilemmamomenten. De kans dat je het niet overleeft is aanwezig, maar je kunt altijd weer opnieuw beginnen in dit boek. (dus niet)

Haaientanden – Anna Woltz

Het kinderboekenweekgeschenk heeft op de achterflap ook zo’n retorische optie:

Atlanta gaat de belangrijkste fietstocht van haar leven maken, een rondje IJsselmeer, maar dan botst  ze tegen Finley op, die van huis is weggelopen.  Heeft Atlanta pech of juist geluk dat ze hem ontmoet?

HaaientandenDaarvoor moet je dit kinderboekenweekgeschenk echt zelf gaan lezen. Waarom Atlanta de fietstocht rond het ijsselmeer wil maken, ontdek je naarmate je meer kilometers met haar hebt afgelegd. Twee kinderen die het om verschillende redenen niet makkelijk hebben bij hun ouders en elkaar helpen met hun eigen wijsheid. Het is mooi, maar als volwassenen  het kinderboekenweekgeschenk lezen, krijgen ze algauw een klap in hun gezicht. Atlanta vertelt op de tweede bladzijde van het verhaal:

“Ik zie dat hij geen sorry gaat zeggen. Niet dat het me iets kan schelen. Grote mensen willen altijd dat je sorry zegt. En dankjewel en hoe gaat het nu met je? Maar als het er echt toe doet, dan staan ze met hun mond vol tanden. Dan hebben ze geen klap aan veertig jaar beleefd zijn.”

De fietstocht rond het IJsselmeer leest als een avontuur, maar is meer dan dat. Het boekje heeft eenvoudige tekeningen bij de hoofdstukken, die aangegeven hoeveel kilometer Atlanta heeft afgelegd. Persoonlijk vind ik het einde mierzoet en dan vooral hoe de moeder van Atlanta in het leven staat. Voor kinderen zal het wel fijn zijn, maar zo wordt het verhaal toch meer een sprookje. Terwijl het grootste gedeelte van het boek zo treffend de machteloosheid verwoord van een meisje met een doodzieke moeder.

Haaientanden krijg je cadeau bij je boekverkoper als je van 2 tot 13 oktober een kinderboek koopt van 10 euro of meer.

Operatie Kerstpost – Bram Kasse

Operatie kerstpostVerder las ik op een ochtend Operatie Kerstpost van Bram Kasse. Ik weet het is nog te vroeg voor kerstboeken. Maar bij dit boek is een musical gemaakt en als wij die met de kinderen gaan opvoeren, vergt het enige voorbereiding.

Met Operatie Kerstpost heeft Bram Kasse een ontzettend leuk alternatief kerstverhaal geschreven. Het is daags voor kerst en de koning ziet dat de mensen erg druk zijn met de voorbereidingen op het kerstfeest, inkopen doen en het huis versieren, maar niemand is blij want iedereen heeft stress. De koning bedenkt een plan om dit op te lossen en wil iedereen uitnodigen voor het kerstfeest in het paleis. Hij maakt voor alle mensen in de stad een persoonlijke uitnodiging. Twee zaken post brengt hij bij het kantoor van Bol en Krom, de luie postbodes van de stad. Dit is echt een komisch duo, wat voor hilarische dialogen in het verhaal zorgt. Ze willen de post helemaal niet bezorgen, maar zijn wel benieuwd wat er in de brief staat. Ze brengen de post rond totdat iemand de inhoud van de brief hardop voorleest. Maar dan blijkt dat de mensen in de stad helemaal geen tijd hebben voor de post… Of het dan nog goed komt met het kerstfeest en het plan van de koning?

Het verhaal lijkt op een verhaal uit de bijbel over de koninklijke bruiloft. Om de setting te veranderen naar het kerstfeest is een goede vondst. Het zet onze kerststress in een ander perspectief!

Het echte leven van Adeline Dieudonné

het echte levenTot slot begon ik vorige week vrijdag (op dierendag) aan Het echte leven. Deze roman van de Franstalige Belgische schrijfster Adeline Dieudonne heeft een fascinerende cover, waarbij het oog van een roofdier je aankijkt vanuit een woonhuis. Een meisje vertelt over haar jeugd in een doodsaaie vinexwijk, met een vader als jager. Hun huis heeft een kadaverkamer en de beesten springen je vanaf de eerste bladzijde tegemoet. Haar moeder vindt ze een amoebe, dus zorgt ze zelf voor haar jongere broertje. Die zorg voor haar broertje wordt belangrijker als zij samen getuigen zijn van een verschrikkelijk dodelijk ongeluk, waardoor haar broertje getraumatiseerd raakt. In haar kinderlijk geloof wil ze terug in de tijd reizen, zodat ze de geschiedenis kan herschrijven.

Een groot gedeelte van het boek had ik geluisterd via Storytel en de voorlezer Ruby van Tongeren wist de spanning goed over te brengen. Toen ik van de week de recensie ging schrijven, zag ik wel dat sommige zinnen over de top waren en toch het steeds weer terugkomen van het beestachtige, de natuurlijke drang om te overleven, heeft mij tijdens het lezen en luisteren diep geraakt.

2 gedachten over “Kinderboekenweek / mijn leesweek #1941”

  1. Antoinette, het is Bram Kasse en niet Krasse. 😏
    Leuke kinderboekenauteur overigens!

Reacties zijn gesloten.