Mijn leesweek #1942 Thrillers

Al weken liggen hier twee dikke romans (van meer dan 400 bladzijde) onder handbereik. Op mijn nachtkastje ligt Feest van de ongenoden van PG du Plessis. Hij neemt mij terug in de tijd van de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Deze week heb ik geen letter gelezen uit dit boek. De andere roman Het huis van de moskee van Kader Abdolah, staat op iPhone als luisterboek. Zo worden de verhalen over de familie van Aga Djan uit Iran voorgelezen terwijl ik mijn huishoudelijke klussen doe. Ik vind het fascinerend, aan de ene kant lijkt het een sprookje uit Duizend en één nacht, maar ondertussen ben ik bij de ellende van de Iraanse revolutie uit 1979. Tegen de tijd dat ik het moet bespreken op de leesclub begin november zal het wel uit zijn. Ik vind het steeds spannender worden, maar het is geen thriller, zoals de andere twee boeken die van de week zijn gelezen.

Räv – Tjeerd Langstraat

cover-racc88v-tjeerd-langstraat-kopie-e1518091743522Dit boek kwam onder mijn aandacht doordat de schrijver erover tweette. Er zijn 70 bibliotheken die dit boek hebben ingekocht. Ik heb geluk, de bibliotheek bij mij op de hoek heeft een exemplaar in huis. Dat mag natuurlijk ook wel, want de schrijver is een Rotterdammer. Behalve dat werd ik ook getriggerd doordat deze thriller gaat over filmpjes van moorden, die circuleren op het dark web en religieus getint zijn. Räv is het derde boek van Tjeerd Langstraat, die in zijn eerdere thrillers speurwerk laat doen door rechercheur Jan de Vos. De andere boeken heb ik niet gelezen, maar blijkbaar is de voorlaatste zaak niet goed gegaan. Vos loopt nog bij een psychiater en deze moordzaak haalt ook niet het beste in hem naar boven.  Het duurt even voordat in deze thriller de schijnwerper op Vos en Rotterdam wordt gericht, eerst wordt een moord in Zweden en Ijsland beschreven.

Dit boek las ik zo uit. Ik zal het mensen die niet tegen een overdosis aan seksscenes kunnen, niet aanraden, maar Tjeerd Langstraat heeft wat mij betreft een actueel onderwerp te pakken. Dat er een ander internet is waar de meest schokkende en lugubere filmpjes worden gedeeld, die mensen inspireren tot wandaden en dat zelfs religieus motiveren, is een thema wat een boek verdiend. Geloof is een kracht die mensen kan veranderen, maar deze thriller overtuigt mij niet.  Wil je toch nog meer weten over dit boek, lees dan mijn recensie op Hebban.

Meisje van me – Ilse Ruijters

9789026342745-meisje-van-me-l-lq-fEen andere thriller die ik dit weekend uit zal lezen is Meisje van me van Ilse Ruijters. Volgende week begint de bespreking daarvan in de Hebbanleesclub. Wat meteen spanning oproept is het feit dat Kirsten, de draagmoeder voor Tom en Amber Kuiper de dag na de bevalling met hun dochtertje Emma spoorloos is verdwenen. Tom is eigenaar van de Mindset Academy, een zeer succesvol coachingsbedrijf en dat mindfulness echt hun ding is, merk ik direct tijdens het lezen. Ze reguleren hun emoties zo, dat ze heel beheerst beginnen te zoeken. Als aan het eind van de eerste dag, alles nog eens wordt doorgenomen, krijg ik de kriebels:  nog even en ik wordt helemaal zen tijdens het lezen van een thriller! Aan de andere kant wordt er in het begin van het boek een scene gedeeld, wat lijkt op mensensmokkel. Tara, de zus van Amber zit als journalist achter dat verhaal aan. Ondertussen is er ook nog Joël de assistent van Tom, die met niet zulke frisse gedachten rondloopt. De scenes wisselen elkaar snel af en de alwetend verteller maakt de lezer niet expliciet duidelijk van wie welke gedachten zijn. Dat mensen iets heel anders denken dan dat zij zeggen, staat als een paal boven water, en dat maakt meisje van me wel boeiend om te lezen. Later zal ik nog een uitgebreide recensie schrijven.

Update: Meisje van me was uiteindelijk niet de thriller die ik gehoopt had te lezen, hier kun je lezen waarom. Ik vind het geen aanrader en daarom komt de recensie niet op mijn blog.