Denkend aan Donner

Vorige week zaterdag was het feest bij Boekhandel Donner. De verbouwing van het pand was voltooid en bezoekers konden de prachtige glasbewerkingen zien in de ramen van het trappenhuis. Iedereen die Donner op zaterdag of zondag een bezoek bracht kreeg een cadeautje van de winkel; een paperback met 47 bijdragen van verschillende auteurs Denkend aan Donner. Ik zal hier mijn bijdrage doen.

Als ik Donner binnenloop dan zijn daar stapels boeken; Nederlandse literatuur, vertaalde literatuur, poëzie en spanning en thrillers. Dat zijn de eerste genres waar ik langs loop. Op de tafels liggen de bestsellers en de nieuw verschenen boeken, makkelijk voor het grijpen en direct mee naar huis te nemen. In de kasten de rest van de collectie . Er is zoveel dat het boek van mijn keuze er toch wel bij moet liggen? Ik twijfel als ik langs al die boeken loop. (Denkend aan Donner, heb ik voor deze blogpost alle boeken de link van de boekhandel gegeven: Als je een boek via Donner bestelt en kiest voor inpakservice, kun je kiezen voor de feestbundel. Zolang de voorraad strekt wordt Denkend aan Donner meegestuurd met je bestelling.) 

Nederlandse Literatuur & Poëzie

Als eerste zie ik De Weekendmiljonair van Abdelkader Benali. Een mooi gebonden boek, niet te dik voor € 21,50. Ik wil hem lezen, maar thuis heb ik net uit de bibliotheek de Langverwachte liggen. Eerst die maar uit lezen, zeg ik tegen mijzelf. In de buurt daarvan ligt een grote stapel Visser, een boek van Rob van Essen wat opnieuw is uitgebracht. Mooie stilistische cover, met een caravan op staat. Een paperback voor € 17,50 echt een goede prijs voor een fantastisch verhaal. Ik kan het ondertussen weten, wat ik heb hem geluisterd met Storytell. Voor het herlezen heb ik echter al de ebook versie gekocht, makkelijker om iets terug te zoeken en aantekeningen in te maken, dus ik laat hem liggen. Dan maar Nederzettingen van Sanneke van Hassel. Deze verhalenbundel van de Rotterdamse schrijfster heeft al veel lovende recensies gehad. Ik blader erin en mijn oog valt op Elf, het verhaal wat ze ook geschreven heeft voor de bundel Ik, moeder die ik al in huis heb. Ik leg het boek weer terug op de stapel. Bedenk me dat ik voor de leesclub Nachtschrijver van Jannie Regeneurus moet lezen voor december. Het boek staat inderdaad in de kast. Een dunne paperback 120 bladzijden kost 20 euro. Kinderachtig, maar dat vind ik dan weer te veel geld. Ik ga het boek reserveren bij de bibliotheek. Tot zover mijn besluiteloosheid bij de Nederlandse literatuur.

De verleiding bij de poëzie is niet zo groot. Op tafel ligt de bundel Allerliefste met  de mooiste gedichten van Breyten Breytenbach, 25 euro. Ik blader er wel in, maar ben niet voor poëzie. Ik voel mij opeens wel heel erg de krenteriger Hollander, kijken kijken en niet kopen.

Non fictie

Een verdieping hoger waar geschiedenis en veel non-fictie staat krijg ik nog meer keuzestress. De reisafbeelding heeft prachtige boeken. De verre bestemmingen, de fotoboeken, allemaal mooi.  Dit zijn boeken die ik het liefst samen wil kopen of cadeau wil doen, maar op dit moment heb ik geen cadeautje nodig. Ik ontdek een nieuw boek van Olaf Koens, Paarden vliegen businessclass. Ik vind zijn verhalende journalistieke stijl prettig om te te lezen in de krant. Interessant deze verhalen uit het Midden Oosten, maar je raad het al. Ik laat het liggen. Er is een aparte tafel met een tafelkleed in dezelfde stijl als de omslag van het boek Ubuntu. Het boek over de Zuid-Afrikaanse levensfilosofie ziet er prachtig uit. Ik heb al een mooie recensie gelezen van dit boek. Dit is ook een cadeauboek,  voor mijn jongens bijvoorbeeld zodat ze vertrouwd raken met de wijsheid van hun geboortegrond. Alleen in deze fase van hun leven hebben ze niet veel met mooie boeken, tenzij het strips zijn.

Bij de tafel bij psychologie  zie ik een werkboek over affirmatie; Je gedeachten te hulp roepen van Louise Hay. Onthouden denk ik en ik maak een foto van de cover. Affirmatie is een nieuw woord voor mij. Ik las het onlangs in een recensie van leesdame:  over het zes minuten dagboek.  Het zes minuten dagboek kan ik vervolgens in Donner niet vinden. Ik ga er niet na vragen, want sinds ik die recensie heb gelezen, ligt er een gebedschrift op mijn nachtkastje, waar ik dankzij de tip van Leesdame elke dag in schrijf (nog niet elke avond, misschien dat ik daarom het boek over affirment wel kan gebruiken.)  Maar aangezien het neigt naar moderne peptalk wil ik het niet gelijk in huis halen, eerst maar eens lenen bij de bibliotheek.

Ontmoet schrijvers & hun boek

Terug beneden zie ik de nieuwe thriller De tweede slaap van Robbert Harris liggen. Na zijn historische thrillers, heeft hij nu een verhaal geschreven dat zich lijkt af te spelen in de Middeleeuwen in Engeland, maar eigenlijk afspeelt ver in de toekomst, als onze westerse beschaving is vergaan door een of andere ramp. En wat blijkt? Dan heeft de kerk het weer voor het zeggen. Ik las dit in een recensie uit de krant. Ik vind dit fascinerend gegeven. Ik heb hem in mijn handen en loop ermee naar de kassa. Er is in de buurt van de kassa nog een tafel met aanbiedingen. Bijvoorbeeld de twee versies van Een zachte hand van Leïla Slimani. De oude druk kost 10 euro. De midprice met als titel De perfecte oppas 11 euro. Aangezien ik weet dat het mij toch niet lukt om naar het auteursbezoek te gaan van Boek en Meester, laat ik het liggen. Een toegangskaartje kostte 11 euro. Bij elkaar opgeteld is dat ruim 20 euro. Gek dat alles steeds rond de 20 euro uitkomt. Voor literatuur heb ik het zeker wel over, maar omdat ik thuis nog zoveel ongelezen boeken heb staan, heb ik het vandaag toch niet uitgegeven. Zelfs de tweede slaap van Robbert Harris heb ik teruggelegd. (Toen wist ik nog niet zeker dat ik hem zou horen op het Crossing Border festival in Den Haag.) Eerst maar eens beginnen aan De langverwachte van Abdelkader Benali of in de bundel Denkend aan Donner. Ontzettend leuk al die schrijversherinneringen aan de grote boekwinkel uit Rotterdam.

Kun jij je beheersen in een boekhandel? Of wat zou jij wel gekocht hebben?

Update: gisteravond was ik op Crossing Border in Den Haag, een boek waar in de auteur zijn handtekening kan zetten is nog verleidelijker om te kopen. Dus inmiddels heb ik De tweede slaap gesigneerd door Robert Harris in huis.

2 gedachten over “Denkend aan Donner”

  1. Haha, zo herkenbaar Antoinette. Soms voel ik mij dezelfde krenterige Hollander als jij je voelde bij de literatuurafdeling. Ik bedenk me dan ook altijd wat ik allemaal nog thuis heb en hoe graag ik het wil ‘hebben’, want daar gaat het eigenlijk om. Lenen bij de bibliotheek is zo makkelijk en met de komst van audioboeken is het goedkoper lezen nog eenvoudiger geworden.

    Toch koop ik af en toe wel nieuwe boeken, juist om het schrijverschap te stimuleren. Maar dan moet ik het heel graag willen hebben, zoals de boeken van Vantoortelboom koop ik blindelings.

Reacties zijn gesloten.