Een nacht en daarna – Hester Kruger

Een nacht en daarna is het debuut Hester Kruger, wat de schrijfster heeft geschreven naar aanleiding van eigen ervaringen. In dit boek laat zij Margaretha Bodenstein- du Plessis op de rechtbank het verhaal doen van wat er gebeurde in de nacht dat zij en haar man op hun boerderij in Zuid-Afrika zijn overvallen.

9789023959168-een-nacht-en-daarna-m-LQ-fVolgens Margaretha is het geen kort verhaal. Toch heeft mijn ebook slechts 106 pagina’s en had ik het zo uitgelezen. Maar wat de schrijfster doet is knap. Ze laat Margaretha aan het woord, maar verschuift vervolgens het perspectief en een verteller geeft aan wat zij herinnert. Het verhaal wordt groter en breder. Jeugdherinneringen van Margaretha worden afgewisseld met de herinneringen van de nacht van de roofoverval. Eerst lijkt dat vreemd, maar in de uren dat je leven wordt bedreigd, is het helemaal niet zo verwonderlijk dat details associaties oproepen naar een ver verleden. De overvallers zijn bruin net als Lerato en Mpho, de kinderen met wie ze is opgegroeid op een boerderij bij haar ouders. Een boerderij die plaats moest maken voor een township. Ze overdenkt de verschillen; Lerato en Mpho moesten voor hun school ver lopen en was de rolverdeling in hun spel wel zo eerlijk? Vragen die Margaretha pas kan beantwoorden maanden, jaren na de overval. Daar waar de gebeurtenissen in de nacht spannend worden, is er geen ruimte meer voor jeugdherinneringen. Het is heel realistisch en super spannend beschreven. In het daarna komt de verwerking van de emoties en mooie inzichten, die hier en daar kernachtig zijn weergegeven. Zoals de huisarts zegt: “Het grootste probleem is echter wat er in jullie hoofden gebeurd is en nog gaat gebeuren.” Een wijsheid uit ervaring is ook dit: “Maar is het leven echt zo eenvoudig, kan het gereduceerd worden tot één van deze twee mogelijkheden: schuldig of onschuldig?” Margaretha spaart zichzelf niet omdat ze beseft dat ze vanuit een bevoorrechte positie spreekt, dat maakt haar verhaal interessant.

Ondanks de kernachtige zinnen, de inzichten die invoelbaar zijn, zeker als je bekend bent met de situatie in Zuid-Afrika of nadenkt over geweld in de samenleving, blijft het een debuut, wat geen diepe indruk op mij maakt. Naar aanleiding van dit boek ben ik er eindelijk toegekomen om In ongenade te gaan lezen van J.M Coetzee. Tja dan is het misschien ook niet vreemd dat Een nacht en daarna, in de schaduw verdwijnt.

Een nacht en daarna – Hester Kruger (2019) |Uitgeverij Mozaïek  paperback 224 blz.

Disclaimer: de uitgever heeft mij een ebook gegeven om deze recensie te kunnen schrijven, waarvoor dank.

2 gedachten over “Een nacht en daarna – Hester Kruger”

Reacties zijn gesloten.