Mijn favorieten van 2019

In 2019 heb ik zo’n 60 boeken gelezen, minstens 12 daarvan heb ik grotendeels geluisterd. Eerst via de luisterbieb en later via Storytell.  Vaak haalde ik alsnog het boek zodat ik het een en ander kon nalezen. Van alle bestsellers was ik het meest onder de indruk van Grand Hotel Europa. Natuurlijk een topper, maar of het ook mijn beste boek van 2019 is? Het is lastig om mijn favoriete boeken van 2019 te kiezen. Het is ook een jaar waarin ik nieuwe genres en manieren van lezen heb ontdek en dit vind ik ook belanrijk om te noemen in een jaaroverzicht:

De ontdekking van het luisterboek

Blogfoto luisterboek Grand Hotel Europa

Het was voor mij een kennismaking met het werk van Ilja Leonard Pfeijffer. Gelukkig werden de lange bloemrijke zinnen voorgelezen; ik zou lezend verdwalen tussen zoveel woorden, maar ik raakte ook gefascineerd door het verhaal van de schrijver die zich opsluit in het hotel om een boek te schrijven en aldoende verschillende kamers opent en iets zegt over het toerisme, over vluchtelingen en de toestand in Europa.

De ontdekking van de leesclub

 

Het was ook het jaar van de leesclub. Ik sloot mij aan bij Senia en heb vier boeken met hen gelezen, maar ook vier via Hebban. Vooral de bespreking van Het vloekhout, Welkom in het Rijk der zieken en Visser op Hebban vond ik erg boeiend. Door met andere mensen tegelijkertijd te een boek te lezen, las ik meer boeken buiten mijn comfortzone en de door bespreking van die boeken leer ik meer over literatuur.

De ontdekking van science fiction

Welkom in het Rijk der zieken is een boek dat een aanzet heeft gegeven tot het lezen van een heel ander genre. Iemand tipte onder andere Concept M van Aafke Romeijn. Deze roman speelt zich af in de nabije toekomst. Het politieke spel en hoe wij als samenleving omgaan met mensen die een handicap hebben vond ik interessant. Is het eigenlijk wel een toekomstvisie? Liggen de wortels van onze toekomstige acties niet in het nu? In de laatste maanden van het jaar las ik twee thrillers; De tweede slaap van Robert Harris en Koorts van Deon Meyer hebben een apocalyptisch gehalte. Nu ik dit jaaroverzicht schrijf, fascineert het mij dat dit genre mij in 2019 zo bij de strot heeft gegrepen. Dat ik getrokken wil worden in een wereld, waarin de wereld die wij nu kennen is vergaan door een dodelijk virus of doordat alle techniek faalt. Het geeft te denken over hoe wij nu leven en welke vaardigheden wij hebben. Het is net of het doemscenario in 2019 dichterbij is gekomen.  Die maatschappijkritiek zie ik ook in Grand Hotel Europa of in Paradox van het geluk. Mijn leeservaring over Paradox van geluk was niet positief, maar als je het hebt over boeken die wat te zeggen hebben over de problemen in het nu, dan hoort deze in dat lijstje.

Boeken uit 2019 die ik koester

Maar er is meer dat mij dit jaar in boeken heeft geraakt en daardoor springen deze boeken er voor 2019 bovenuit.  Als het erop aankomt zoek ik iets wat hoopvoller is dan doemdenken. Op persoonlijk vlak, raakte Antoinette van Robert Welhagen mij en dan vooral omdat mijn leven niet zo is gelopen als dat van de hoofdpersoon in dit boek. Het kwam niet alleen door de voornaam, het thema ongewilde kinderloosheid, maar ook de plaats van handeling, namelijk een badhuis in Budapest, was bekend terrein. Budapest is een stad die wij in het begin van ons huwelijk vaak bezochten. Het badhuis in Budapest speelt ook een belangrijke sleutelrol in de roman Vindeling van Vonne van der Meer. Het hoopvolle symbolische nieuw begin, maakt dat ik deze roman wil noemen als mijn meest gekoesterde boek van 2019.

Maar er is nog één boek wat ik in 2019 heb gelezen en sindsdien mij dagelijks leven heeft beïnvloed en dat is Liturgie van het alledaagse van Trish Warren. Op een overtuigende manier (voor mij althans) heeft zij laten zien hoe God dichtbij is in alle dagelijkse handelingen, zoals opstaan, bed opmaken, eten, tandpoetsen, sleutels kwijt zijn, werken en file rijden enzovoort totdat de dag weer eindigt met rust. Mocht het zo zijn dat 2019 een vervelend jaar is geweest, (nog los van het persoonlijk verdriet) waarbij onze ogen meer zijn geopend voor de zorgen die mensen hebben, onder meer vanwege het klimaat, dan heb ik veel aan een boek wat mij helpt om God te zien en te vertrouwen, ondanks of dankzij alles.

Lezers & volgers bedankt voor jullie aandacht & reacties het afgelopen jaar/ jaren, want dit is het laatste bericht op mijn blog. Ik wens jullie alle goeds in het nieuwe jaar en daar horen ongetwijfeld veel mooie boeken bij!

Eén gedachte over “Mijn favorieten van 2019”

  1. Wat heb je mooie boeken gelezen Antoinette. Ook ik genoot enorm van Vindeling, maar ik geniet altijd eigenlijk wel van de boeken van Vonne van der Meer.
    Koorts van Deon Meyer vond ik ook geweldig, deze luisterde ik trouwens via Storytell. Jij ook?

    Bedankt voor je mooie blogposts de afgelopen jaren Antoinette. Ik wens je alle goeds toe en we houden vast contact via twitter!

Reacties zijn gesloten.